Economia rusă și-a început declinul: „Ne-am întors înapoi cu 10 ani“. Ce o mai ține în picioare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La șase luni de la invadarea Ucrainei, Rusia a rămas blocată într-un război de uzură. Totuși, țara are succes pe alt front, economia sa dependentă de petrol fiind mult mai rezistentă contrar așteptărilor, arată o analiză CNN.

FOTO Shutterstock
FOTO Shutterstock

India și China continuă să cumpere petrol ieftin rusesc, iar acesta este un ajutor pentru economia țării, susține pentru CNN, Andrei Nechaev, fost ministru al Economiei în Rusia anilor ‘90.

Cu toate acestea, fostul ministru și alți analiști spun că economia rusă și-a început declinul și cel mai probabil se va confrunta cu o stagnare lungă ca efect al sancțiunilor occidentale.

La suprafață, schimbările nu sunt multe și nici majore, cu excepția unor magazine goale care anterior găzduiau unele dintre cele mai importante branduri internaționale. 

În prezent, magazinele McDonalds se numesc  „Vkusno i tochka”(„Gustos și atât”), iar cafenelele Starbucks se redeschid sub brandul Stars Coffee.

Banca Centrală a Rusiei ține economia „în picioare”

Exodul companiilor vestice, sancțiunile care vizează exporturile esențiale de energie ale țării și sistemul financiar au un impact, dar nu atât de mare cum se așteptau alții.

Andrei Nechaev, care a fost ministru al Economiei în timpul unor vremuri tulburi pentru Rusia și a ajutat la conducerea tranziției acesteia către o economie de piață după căderea URSS, susține că Banca Centrală a Rusiei este cea care mai ține economia „în picioare”.

La începutul anului, rubla rusă s-a prăbușit la un nivel record în raport cu dolarul american, deoarece Occidentul a înghețat jumătate din rezervele de valută străină ale țării,  care echivalau cu 600 de miliarde de dolari.

De atunci, aceasta a reușit să revină la cel mai puternic nivel față de dolarul american din 2018, lucru care a fost realizat ca urmare a unor măsuri agresive de control al capitalului și majorări de dobânzi în primăvară.

În prezent, dobânzile sunt mai mici decât înainte de război, iar Banca Centrală a Rusiei spune că inflația care atinsese 18% în aprilie, va ajunge la 12% - 15% până la sfârșitul anului.

De asemenea, banca a revizuit și prognoza pentru economie, iar acum se așteaptă la o scădere de 4-6%. În aprilie, estimarea era între 8% și 10%. Pe de altă parte, Fondul Monetar Internațional estimează acum o contracție de 6% a economiei ruse.

Rusia s-a pregătit pentru criză

Regimul de la Kremlin a avut 8 ani la dispoziție să se pregătească pentru actuala criză, după sancțiunile din 2014, când a fost anexată Crimeea, relatează CNN.

Ieșirea Mastercard și Visa (de pe piața rusă) abia a avut un impact asupra plăților interne, deoarece banca centrală rusă avea pregătit propriul sistem alternativ de plăți”, spune Nechaev.

În Rusia a fost creat cardul de credit Mir și un sistem de procesare propriu a tranzacțiilor, în 2017.

Chris Weafer, partener fondator la compania de consultanță care consiliază companiile multinaționale din Rusia și Eurasia, a declarat pentru CNN că există un motiv pentru care rușii care îndrăgesc McDonalds și Starbucks se pot bucura de produse similare.

„După 2014 multe companii occidentale au cedat presiunilor Rusiei și au realizat lanțuri de furnizori locali. Astfel, când companiile au plecat a fost relativ ușor să se găsească cumpărători care să țină în funcțiune acestea branduri prin simpla schimbare a designului și ambalajului”, explică Weafer.

„Aceiași oameni, aceleași produse, aceiași furnizori”, mai adăugă acesta. „Totuși, nu este o strategie chiar ușoară.”

CNN subliniază că ideea de a da o nouă identitate, de data aceasta rusească, localurilor occidentale este importantă, doar că stabilitatea pe termen lung a Rusiei se bazează pe sectorul său energetic, fiind cea mai mare sursă de venituri guvernamentale.

Agenția Internațională pentru Energie (AIE) a precizat că veniturile Rusiei din vânzarea de petrol și gaze către Europa s-au dublat între martie și iulie 2022, în comparație  cu media aceleiași perioade din anii trecuți. În plus, datele arată că livrările de gaze către Europa au scăzut cu aproximativ 75% în ultimele 12 luni.

Petrolul rusesc a fost direcționat către Asia

CNN scrie că în cazul petrolului, situația este diferită. AIE estima în luna martie că 3 milioane de barili de petrol rusesc vor dispărea zilnic de pe piață din luna aprilie ca efect a sancțiunilor occidentale, dar previziunea nu s-a materializat.

Exporturile de petrol ale Rusiei s-au menținut, cu toate că analiștii Rystad Energy (o companie independentă de cercetare energetică cu sediul în Oslo - n.red.) notează o scădere ușoară pe perioada verii.

Petrolul rusesc este direcționat către Asia / Foto Shutterstock
Petrolul rusesc este direcționat către Asia / Foto Shutterstock

Firma spune că Rusia a găsit piețe noi în Asia, iar cea mai mare parte a petrolului a fost transportat pe mare aici. În iulie, proporția era de 56%, față de 37% în iulie 2021. 

Între ianuarie și iulie, importurile pe mare ale Chinei de petrol rusesc au crescut cu 40% față de același interval de anul trecut. Și asta în ciuda eforturilor inițiale ale Chinei de a evita să ia partea Rusiei. 

Embargoul european 

CNN spune că ce se va întâmpla în decembrie, când intră în vigoare embargoul european asupra a 90% din petrolul rusesc, va fi critic.

Publicația precizează că o cantitate de aproximativ două milioane de barili pe zi va rămâne sub semnul întrebării. Cu toate că o mare partea din aceasta va ajunge Asia, experții au dubii că cererea va fi destul de mare încât să absoarbă toată cantitatea. 

China nu va avea posibilitatea să cumpere mai mult petrol, deoarece economia sa încetinește, dar nici nu are nevoie neapaărat de tipul de petrol exportat de Rusia, spun specialiștii.

Prețul va avea și el un rol esențial în ceea ce privește Rusia și modul în care îți va poate permite să continue reducerea pentru a asigura noi piețe.

„Un discount de 30% față de un preț de 120 de dolari pe baril e una. Un discount față de 70 de dolari este o altă problemă”, spune Nechaev.

Înapoi cu aproximativ 10 ani

Cetățenii Rusiei sunt afectați de inflația globală, ei suferind deja o criză a costului vieții, agravată mult de războiul din Ucraina. 

„În ceea ce privește nivelul de trai, dacă îl măsori prin venituri reale, ne-am întors înapoi cu aproximativ 10 ani”, spune Andrei Nechaev. 

Guvernul crește veniturile pentru a combate acest fenomen, în mai anunțând că va crește pensiile și salariul minim cu 10%. 

În plus, regimul a setat un sistem prin care salariații companiilor care și-au suspendat activitățile pot fi temporar transferați către alt angajator fără a încălca contractul de muncă.

Guvernul rus cheltuie peste 280 de milioane de dolari, pentru a cumpăra obligațiuni ale companiilor aeriene ruse, care sunt afectate de interdicțiile de zbor occidentale/

În luna iunie, Gina Raimondo, secretarul american al Comerțului, a spus că exporturile globale de semiconductori către Rusia au scăzut cu 90% de la începutul războiului. 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite