Duelul giganţilor pe preţul gazelor: Eni cere daune de 10 miliarde de dolari de la Statoil

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Preţul gazelor naturale a fost permanent subiect de dispută între producători şi consumatori, datorită contractelor pe termen lung  FOTO Reuters
Preţul gazelor naturale a fost permanent subiect de dispută între producători şi consumatori, datorită contractelor pe termen lung  FOTO Reuters

Uitaţi de Apple vs Samsung, aaşa arată un adevărat conflict comercial: italienii de la Eni solicită producătorului norvegian de hidrocarburi daune totale de 60 de miliarde de coroane, adică 10,1 miliarde de dolari, acuzând că a plătit preţuri prea mari la livrările de gaze timp de mai mulţi ani.

Eni a anunţat în august că a început proceduri de arbitraj împotriva Statoil pentru a obţine o reducere semnificativă a preţului, dar nu a furnizat detalii despre eventuale daune.

Cele două companii derulează în prezent o analiză a acordului de livrare de gaze naturale semnat în 1997, potrivit cotidianului norvegian Dagens Naeringsliv, citat de AFP. Statul italian controlează Eni, având un pachet de 30% din acţiuni. Eni a înregistrat în 2012 un profit net de 7,79 miliarde de dolari şi are capitalizare de 65,3 miliarde de euro. Statoil este deţinută de către autorităţile din Norvegia, care deţin 67% din companie. Profitul său net s-a ridicat anul trecut la 9,3 miliarde de euro.

Eni a anunţat, de asemenea, în luna august, că a finalizat negocieri cu Gazprom (Rusia) şi Sonatrach (Algeria), principalii furnizori, în timp ce discuţiile cu Statoil se desfăşurau cu mai multă dificultate.

Preţurile gazelor naturale au scăzut puternic în ultimii ani în Europa, după ce contracţia economică a redus cererea.

Clienţii occidentali ai producătorilor de gaze solicită renunţarea la contractele pe termen lung şi crearea unei burse a gazelor, astfel încât preţul să varieze în funcţie de cerere. Problema e că în Europa cererea a scăzut puternic ca urmare a crizei, dar preţul gazului a tot crescut în ultimii ani, deoarece preţul gazelor e legat de cel al petrolului. Mai multe companii europene, precum E.ON, RWE (Germania) şi Edison (Italia), au obţinut reduceri de preţ pentru gaze de la Gazprom. Acelaşi lucru l-a obţinut şi Bulgaria. Compania poloneză de stat PGNiG a apelat, la rândul său, la instanţă într-un diferend cu Gazprom.

Pe aceeaşi temă

Gazprom acuză Ucraina că nu a plătit factura la gaze

Gigantul rus în domeniul gazelor naturale Gazprom a acuzat Ucraina că nu a plătit o factură de 882 de milioane de dolari, creând premisele unor noi tensiuni între Kiev şi Moscova, în contextul în care ucrainenii se pregătesc să semneze acordurile cu UE, relatează AFP.

Ucraina ameninţă cu sistarea importurilor de gaze din Rusia dacă preţul nu scade. Kremlinul răspunde cu ameninţări

Premierul ucrainean Mykola Azarov ameninţă că Ucraina îşi va înceta importurile de gaze naturale din Rusia dacă autorităţile de la Moscova nu vor reduce preţul gazelor naturale exportate către Kiev.

Gigantul rus Gazprom ar putea fi pus sub acuzare pentru practici anticoncurenţiale în Uniunea Europeană

Autorităţile europene de re­gle­mentare pregătesc acuzaţiile îm­potriva Gazprom, a declarat joi comisarul european pentru concurenţă Joaquin Almunia, într-o conferinţă organizată în Lituania.

WSJ: Într-o răsturnare de situaţie, vecinii Rusiei constrâng acum Gazprom să le acorde reduceri la preţul gazelor

Când Bulgaria a cerut, în 2009, o reducere la preţul gazelor naturale, gigantul rus Gazprom a refuzat. Anul trecut, însă, s-a schimbat roata, iar Bulgaria a obţinut o reducere de 20%.

OPEC-ul gazelor nu crede-n lacrimi: exportatorii cer contracte pe termen lung, care ar garanta „preţuri corecte” şi securitate energetică

Statele exportatoare de gaze naturale au adoptat, la Moscova, o declaraţie de susţinere a preţurilor bazate pe contracte de furnizare pe termen lung, indexate la preţul petrolului, care ar garanta „preţuri corecte”, scrie AFP.

Gazprom va returna cinci miliarde de dolari clienţilor

Compania naţională de gaze a Rusiei a pus deoparte 4,7 miliarde de dolari pentru clienţii din Europa, bani pe care îi va rambursa după ce va renegocia contractele cu aceştia şi va reduce preţurile pe care le aplică.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite