Dominique Strauss-Kahn: "Avem de-a face cu o criză a creşterii economice, nu a datoriilor"
0În prima sa ieşire publică, după scandalul care a dus la demiterea din conducerea FMI, Dominique Strauss-Kahn a atacat liderii europeni, acuzându-i de proasta gestionare a crizei. În cadrul aceleiaşi conferinţe care s-a desfăşurat la Beijing, Strauss-Kahn a mai spus că Fondul Monetar Internaţional nu poate acţiona suficient de rapid pentru a rezolva criza, şi că este nevoie de implicarea mai puternică a Chinei.
Dominique Strauss-Kahn, fostul şef al Fondului Monetar Internaţional a făcut primele sale declaraţii publice referitoare la criza datoriilor europene, după scandalul sexual în care a fost implicat în mai anul acesta - scandal ce a dus la demisia din funcţia de şef al FMI. Declaraţiile au fost făcute la Beijing, în cadrul unei conferinţe realizate de o companie de internet chinezească „NetEase.com". Domique Strauss-Kahn, a criticat dur liderii UE pentru felul în care au gestionat problema datoriilor şi a estimat pentru următorii şapte ani o creştere economică mult sub potenţial, dacă liderii europeni nu-şi vor schimba politicile.
FMI este în realitate mai puţin puternic decât pare la o primă vedere

„Dezechilibrele europene ies la iveală din ce în ce mai mult, iar readucerea încrederii investitorilor în politicieni, este singura care mai poate salva criza. Fondul European de Salvare, realizat de Uniunea Europeană şi Fondul Monetar Internaţional, de 640 miliarde de euro, este efectiv neputincios, pentru că are nevoie de aprobări politice care necesită luni de zile pentru a fi obţinute ", a spus Dominique Strauss-Kahn.
De asemenea, răspunzând la întrebarea adresată de jurnalişti cu privire la o eventuală întoarcere a sa în viaţa politică, Dominique Strauss-Kahn a spus scurt: „vom vedea", precizând că are în plan să lucreze cu o serie de organizaţii non-profit pe probleme de dezvolare economică, în special în Africa.
Încăpăţânarea de a aduce sub control datoriile publice a făcut mai mult rău decât bine.
În discursul său, fostul şef FMI, a menţionat că liderii europeni s-au concentrat prea mult pe datoriile zonei euro şi foarte puţin pe creşterea economică. Asta însă şi ca urmare a recomandărilor FMI, care au insistat ca ţările europene să reducă cheltuielile publice pentru a putea primi împrumuturi de la Fond.
O astfel de austeritate a dus la agravarea problemelor economice ale Europei, şi nu la rezolvarea lor, pentru că au redus foarte mult cererea şi au făcut astfel plata datoriilor mult mai dificilă. „Este o criză a creşterii economice. Şi sub criza creşterii se ascunde o criză a conducerii" a adăugat Domique Strauss-Kahn.
Strauss Kahn s-a arătat sceptic şi cu privire la intenţiile de sancţionare a ţărilor care nu îndeplinesc condiţiile fiscale cerute."Ce se va întâmpla cu ţările care refuză să plătescă? Răspunsul este : probabil că nimic. Şi dacă vor plăti, se va recurge la un mecanism care va alimenta în continuare comportamentul prociclic al economiei", ceea ce va conduce de fapt la accentuarea problemelor statelor europene îndatorare, şi nu la înlăturarea lor.
China este un actor care trebuie implicat mai mult pentru scoaterea economiei globale din criză.

Fostul şef a insitat pe ajutorul pe care China şi alte ţări dezvolatate ar trebui să-l ofere Europei, şi în special pe faptul că este în interesul Chinei să ajute economia UE, care este cea mai mare piaţă de desfacere pentru produsele chinezeşti.
Nu a specificat ce sumă ar trebui China să împrumute direct ţărilor Uniunii Europene sau prin Fondul Monetar Internaţional, dar a precizat că Beijingul ar primi un vot de încredere din partea FMI dacă ar ajuta la salvarea Europei.
Asta nu va duce însă automat la un răspuns favorabil din partea Europei la solicitările Chinei de a i se spori influenţa în FMI, prin creşterea numărului drepturilor de vot, a precizat acesta: „Chiar şi aşa, ar fi dificil să obţină acel vot şi din partea unor ţări europene, care nu sunt dispuse să-şi reducă influenţa în deciziilor pe care le ia FMI pentru a oferi mai multe drepturi Chinei sau altor ţări" a declarat Strauss-Kahn.