Despăgubiri pentru secetă: Au început plățile către fermierii din nouă judeţe afectate

0
Publicat:

Peste 50,4 milioane de lei vor ajunge în următoarele zile în conturile fermierilor din nouă judeţe pentru plata despăgubirilor acordate din cauza secetei, a anunţat joi Ministerul Agriculturii.

50,4 milioane de lei vor ajunge în conturile fermierilor, Foto: Arhivă Adevărul
50,4 milioane de lei vor ajunge în conturile fermierilor, Foto: Arhivă Adevărul

,,Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale a demarat plata despăgubirilor pentru calamităţi, astfel că primele sume vor ajunge în conturile fermierilor în următoarele zile, pe măsură ce fiecare Direcţie Agricolă Judeţeană va efectua viramentele spre beneficiari", menţionează reprezentanţii MADR.

Potrivit acestora, au fost alimentate conturile Direcțiilor Agricole din județele Arad, Buzău, Călărași, Cluj, Dolj, Maramureș, Neamț, Sălaj, Suceava cu suma de 50.450.184 lei, iar plățile vor continua și către celelalte Direcții Județene, pe măsură ce este finalizată documentația necesară pentru depunerea deconturilor la MADR.

,,Iată că la scurtă vreme de la adoptarea actului normativ prin care acordăm despăgubirile pentru calamități, suntem în situația în care acordăm aceste despăgubiri, conform legii, astfel încât fermierii să aibă posibilitatea să își susțină cheltuielile efectuate în această perioadă pentru producțiile viitoare. Fermierii așteaptă aceste sume și MADR a început să le achite. Până la finalul anului vor fi plătite toate sumele cuvenite”, a declarat ministrul Petre Daea.

Despăgubiri pentru secetă se acordă pentru culturile semănate în toamna anului trecut. Pentru culturile însămânţate în primăvară, MADR lucrează la inventarierea suprafeţelor calamitate pentru porumb şi floarea-soarelui.

Câţi fermieri vor beneficia

MADR a anunţat pe 17 noiembrie că peste 16.000 de fermieri afectaţi de seceta pedologică, pe o suprafaţă de circa 250.000 hectare de culturi înfiinţată în toamna anului 2021, vor beneficia de un ajutor de stat sub forma unui grant financiar în valoare de 365 de milioane de lei.

Ajutorul va fi de maximum 1.500 lei/ha aferent unui grad de afectare de 100%, prevăzut în procesul - verbal de constatare şi evaluare a pagubelor. Dacă gradul de afectare prevăzut în procesul-verbal de constatare şi evaluare a pagubelor este cuprins în intervalul 30% până la 100%, cuantumul grantului financiar unitar care se poate acorda se diminuează procentual corespunzător şi se obţine prin înmulţirea cuantumului maxim cu procentul de afectare prevăzut în procesul-verbal.

Ultimele date transmise de MADR arată că suprafaţa afectată de secetă se apropie de 1,3 milioane hectare şi a fost consemnată în 37 de judeţe şi municipiul Bucureşti, atât la culturile însămânţate în toamnă cât şi la cele de primăvara.

Secretarul de stat în MADR, Sorin Moise, a declarat luni, în Parlament, că în bugetul MADR pe 2023 este prevăzută o sumă de circa 300 de milioane de lei pentru despăgubirea fermierilor afectaţi de secetă la culturile de primăvară.

Economie



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite