Departamentul de Stat: SUA participă la discuții privind modalitățile de extindere a exporturilor de petrol ale Kazahstanului, ocolind Rusia

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Kazahstanul ia în considerare posibilitatea de a transporta petrol peste Marea Caspică prin Azerbaidjan și Georgia către piețele din întreaga lume, a declarat departamentul american.

Sonde de petrol în Kazahstan Foto: Arhiva Adevărul
Sonde de petrol în Kazahstan Foto: Arhiva Adevărul

Statele Unite sunt implicate activ în explorarea modalităților de extindere a exporturilor de petrol kazah pe piețele mondiale, ocolind Rusia. Acest lucru a fost anunțat miercuri de secretarul de stat adjunct pentru afaceri din Asia de Sud și Centrală, Donald Lu.

"Kazahstanul are în vedere posibilitatea de a transporta petrol peste Marea Caspică prin Azerbaidjan și Georgia către piețele din întreaga lume. Puteți merge și în China, dar China, desigur, este o piață unică pentru resursele dvs. energetice. Dacă le trimiteți în China , apoi pur și simplu le consumă la acel preț la un preț pe care el îl determină el însuși, iar acesta nu este prețul mondial. A face bani în mod inteligent este transportul prin Marea Caspică. Suntem implicați activ în această discuție", a declarat oficialul american de externe. a spus departamentul de politici. El a vorbit la o audiere în fața Comisiei pentru Afaceri Externe a Camerei Reprezentanților SUA.

Președintele Kazahstanului <...> [Kassym-Jomart] Tokayev le-a ordonat miniștrilor săi să găsească rute alternative pentru aprovizionarea cu resurse energetice în afara țării, având în vedere reducerea exporturilor de energie de către Rusia prin CPC (Consorțiul Caspian Pipeline)”, a spus diplomatul american.

Cu participarea guvernului și a mediului de afaceri

Răspunzând la întrebările parlamentarilor, el a confirmat că Statele Unite, inclusiv sectorul privat american, negociază atât cu Kazahstanul, cât și cu Turkmenistanul cu privire la posibilitatea de a crește volumul aprovizionării lor cu energie pe piețele mondiale. „ExxonMobil, Chevron, alte companii energetice din SUA sunt foarte activ implicate în această discuție”, a confirmat Lu. Potrivit acestuia, „dificultatea este că vorbim de conducte”. „Nu există conducte care traversează Marea Caspică. Așa că pe termen scurt, cel puțin în cazul Kazahstanului, vorbim de șlepuri și tancuri în legătură cu transportul petrolului. Și în Marea Caspică, numărul de nave disponibile este limitat. Și este imposibil să le creăm peste noapte, ar trebui să fie construite pe Marea Caspică.”

"Noi (oficialii administrației americane) participăm cu atenție la aceste discuții. Dar vă pot asigura că firmele americane sunt foarte profund implicate [în aceste discuții]", a subliniat diplomatul.

Totodată, el și-a exprimat încrederea că, pentru a rezolva problemele aflate în discuție, nici măcar nu este nevoie de atragerea de resurse financiare de la guvernul SUA, întrucât vorbim de „întreprinderi profitabile”. „Adevărata întrebare politică este dacă aceste state pot rezista presiunii Rusiei pentru a preveni apariția rutelor de export [de energie] care nu trec prin Rusia”, a spus purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA.

În ceea ce privește gazele naturale turkmene, el a spus că se discută perspectivele livrării acestuia către „piețele din Europa”.

"Mi se pare că liniștirea guvernelor Kazahstanului și Turkmenistanului va da senzația că noi (Statele Unite) vom fi implicați în acest [caz] pe termen lung. Nu suntem printre cei care sunt prieteni, doar atâta timp cât totul merge bine. Noi, inclusiv companiile noastre, suntem gata să facem o investiție pe termen lung în viitorul lor energetic (Kazahstan și Turkmenistan)", a adăugat Lu.

Situația din jurul CPC

După cum a mărturisit serviciul de presă al liderului Kazahstanului la începutul lunii iulie, Tokayev a anunțat necesitatea diversificării rutelor de aprovizionare cu petrol din republică. La o întâlnire privind dezvoltarea potenţialului de transport şi tranzit al ţării, el a numit diversificarea aprovizionării cu petrol o sarcină importantă. „Direcția prioritară este ruta transcaspică”, a spus președintele Kazahstanului.

Pe 6 iulie, Tribunalul Districtual Primorsky din Novorossiysk a suspendat activitățile Consorțiului Caspian Pipeline pentru 30 de zile din cauza încălcării planului de răspuns la scurgerile de petrol. CPC a depus o cerere la instanță, de suspendare a deciziei de oprire a producției companiei. Între timp, compania națională a Kazahstanului, KazMunayGas, a informat pe 7 septembrie că transportul de petrol kazah la terminalul maritim CPC se desfășoară în mod constant. Iar la 1 septembrie, ministrul kazah al Energiei, Bolat Akchulakov, a confirmat că petrolul kazah este exportat fără restricții prin sistemul CPC.

CPC este un sistem de conducte care leagă Kazahstanul de un port maritim de lângă Novorossiysk, unde petrolul este încărcat în cisterne pentru a fi transportat ulterior către piețele mondiale. Lungimea conductei care leagă câmpurile petroliere din vestul Kazahstanului cu terminalul maritim din Novorossiysk este de 1,5 mii km.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite