DEER demarează un proiect de cercetare-inovare în valoare de 8,2 milioane de euro

0
Publicat:

Distribuție Energie Electrică România (DEER) realizează un nou proiect de cercetare-inovare în parteneriat cu Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca, ce vizează conceptul prosumatorului și al interacțiunii cu rețelele de distribuție de energie.

DEER demarează un proiect de cercetare-inovare, în valoare de 8,19 milioane de euro Foto: Pexels
DEER demarează un proiect de cercetare-inovare, în valoare de 8,19 milioane de euro Foto: Pexels

Proiectul pilot va fi dezvolat în cadrul unui parteneriat semnat între DEER și Univseristatea Tehnică din Cluj-Napoca (UTCN), prin intermediul Centrului de Cercetare în Tranziție Energetică (EnTREC).

Potrivit unui comunicat de presă al distribuitorului de energie electrică, transmis luni, proiectul intitulat „Clădiri interactive în relaţie cu reţelele inteligente” („Smart Grid-Efficient Interactive Buildings”), se derulează în cadrul apelului Horizon Europe.

Pentru DEER este esenţial ca atât tranziţia la energia verde, cât şi accesul la reţea al prosumatorilor să aibă loc în condiţii de siguranţă, continuitate şi permanenţă. Proiectul EVELIXIA reprezintă o excelentă oportunitate de a testa tehnologii noi, care să răspundă provocărilor din piaţă, dar şi de a înţelege comportamentul utilizatorului activ. Compania noastră manifestă un interes crescut în identificarea unor soluţii inovative pentru asigurarea flexibilităţii reţelelor în relaţia cu prosumatorii”, a declarat Mihaela Rodica Suciu, director general al DEER.

Valoarea totală a proiectului este de 8.189.865 de euro şi se va desfăşura pe o perioadă de patru ani, consorţiul fiind format din 36 de parteneri, din 12 ţări europene. Proiectul vizează implementarea şi testarea la nivel de pilot demonstrativ a conceptului de utilizator activ de reţea, numit comun „prosumator” şi a interacţiunii cu reţelele de distribuţie a energiei.

ANRE susține că sistemul de distribuție energetică este suprasolicitat de prosumtori

Numărul mare de prosumatori pune extrem de multă presiune pe sistemul de distribuție a energiei electrice. Acest lucru se întâmplă deoarece majoritatea prosumatorilor depășesc consumul propriu, după cum explică vicepreședintele Autorității Naționale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), Gabriel Andronache.

Vă dau nişte date exacte ca să înţelegem ce înseamnă impactul şi presiunea pe care o pun pe sistem. La finalul lunii iunie aveam 77.683 de prosumeri care furnizau şi introduceau în sistem 973 de megawaţi. La finalul lunii iulie, aveam peste 84.000 de prosumeri care furnizau 1.063 de megawaţi, în condiţiile în care nu au început să se implementeze noile capacităţi de producţie, conform proiectului dat prin Agenţia Fondului de Mediu, Casa Verde Fotovoltaice. Prin urmare, ne aşteptăm la o creştere mai mare a numărului prosumatorilor”, a menţionat Gabriel Andronache, la conferinţa „Energia în priză”.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite