De la Vîntu la Mittal, bani din paradis fiscal. Lista afaceriştilor români care se finanţează din paradisuri fiscale

0
Publicat:
Ultima actualizare:

România nu a fost o desţinatie favorită a banilor semi-anonimi din paradisurile fiscale, dacă scoatem din listă Olanda, cel mai mare investitor străin la ora actuală.

Cam 6.000 de firme cu acţionariat străin au primit infuzii de capital în valoare de peste 2,8 miliarde de euro din paradisurile fiscale, inclusiv din Cipru, marea problema a momentului. Aceste infuzii de capital acoperă aproximativ 8,1% din totalul investiţiilor străine directe din România.

Insulele Virgine Britanice sunt o destinaţie favorită pentru 354 de companii româneşti cu capital străin, care au adus în ţară investiţii relativ modeste, de 320 de milioane de euro. Atractivitatea Virginelor Britanice constă în uşurinţa deschiderii unei afaceri, taxe zero pe profit, venit, nici vorbă de TVA şi nu în ultimul rând lipsa oricăror reglementări privind transparenţa rezultatelor financiare. 

Gelsor, FNI şi Sorin Ovidiu Vîntu

Din Virginele Britanice s-a finanţat Grupul Gelsor, odinioară fanionul financiar controlat de controversatul om de afaceri Sorin Ovidiu Vîntu. 

Insulele Virgine Britanice au fost folosite şi de colosul petrolier Lukoil, care-şi finanţează companiile din România din acest paradis fiscal sau de către acţionarii rafinăriei Astra Romana. Tot de acolo a venit, în februarie 2002, o finanţare de 324.000 de euro pentru producătorul de mobilă Elvila. Şi Sebastian Ghiţă, partener vremelnic al lui Vîntu, a găsit utilitatea paradisurilor fiscale. Firma Asesoft International a primit, în martie 2011, o injecţie de capital din Cipru, în valoare de 1,463 milioane de euro.

Citiţi pe Econtext continuarea analizei cu cei mai faimoşi afacerişti români care se finanţeazp din paradisuri fiscale

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite