De-dolarizarea nu funcționează în China, unde companiile se agață de dolarii americani

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

China a încercat să extindă influența yuanului chinezesc pe fondul unei tendințe mai largi de diversificare față de dolar, dar nici măcar întreprinderile chineze nu sunt convinse acum de yuan.

foto bancnote de 100 de dolari

Datele oficiale ale Băncii Populare a Chinei, banca centrală a țării, arată că depozitele în valută au crescut de la 778,9 miliarde de dolari în septembrie la 832,6 miliarde de dolari în martie.

Acest lucru înseamnă că unele întreprinderi chineze s-au abținut de la a-și converti câștigurile în valută în moneda națională.

Această evoluție pare să se datoreze în primul rând slăbiciunii yuanului - care a atins minimul ultimelor cinci luni față de dolarul american, după ce a pierdut aproape 2% față de dolar în acest an până în prezent. Tendința pe termen mai lung a fost și mai negativă, deoarece yuanul a scăzut cu 5% de la începutul anului 2023 - descurajând multe companii chineze să își convertească câștigurile în dolari în yuani.

De asemenea, exportatorii chinezi își așteaptă timpul pentru a-și converti câștigurile, deoarece ratele dobânzilor din afara țării sunt ridicate. Reuters a raportat miercuri că firmele își parchează dolarii americani în străinătate în depozite care le aduceau 6%, comparativ cu 1,5% pentru depozitele în yuani din țară.

Becky Liu, șeful departamentului de strategie macro pentru China de la Standard Chartered, a declarat pentru Reuters că exportatorii chinezi au probabil nevoie de o „confirmare a reducerii dobânzii Fed, inclusiv de o tendință mai clară de slăbire a dolarului” înainte de a fi dispuși să convertească în yuani o mai mare parte din câștigurile lor offshore în dolari.

În timp ce întreprinderile chineze își păstrează dolarii din cauza slăbiciunii yuanului, această tendință ilustrează, de asemenea, provocările cu care se confruntă monede precum yuanul chinezesc într-o lume dominată de dolarul american.

De asemenea, dovedește că nu este atât de ușor să înlături puternicul dolar american ca monedă de rezervă și monedă comercială preferată la nivel mondial. Iar acest lucru este, la rândul său, o veste bună pentru SUA: Înseamnă că SUA își pot menține influența economică și se pot împrumuta rapid și ieftin pentru politica industrială și programele sociale.

Anul trecut s-au purtat mai multe discuții decât s-au luat măsuri cu privire la de-dolarizare

Datele recente ale Fondului Monetar Internațional confirmă faptul că dolarul este încă rege. Asta chiar și pe fondul discuțiilor despre de-dollarizare, alimentate de îngrijorările legate de puterea dolarului ca urmare a sancțiunilor împotriva Rusiei, care au exclus-o din sistemul financiar global bazat pe dolar.

Datele FMI, publicate la sfârșitul lunii martie, au arătat că dolarul american reprezintă aproape 60% din rezervele valutare globale. De asemenea, ponderea dolarului în rezervele valutare globale a crescut ușor cu 0,2 puncte procentuale în 2023 - spre deosebire de ponderea yuanului, care a scăzut în aceeași perioadă pentru al doilea an consecutiv, potrivit unei analize a băncii ING.

Acest lucru se datorează în parte faptului că Rusia deținea aproximativ o treime din rezervele globale de yuani înainte de 2022, când a invadat Ucraina. Moscova a fost nevoită să folosească o parte din acești bani pentru a-și acoperi deficitul bugetar anul trecut, contribuind astfel la scăderea cotei yuanului în rezervele globale mondiale.

Dar Dmitri Dolgin, economistul-șef pentru Rusia și țările CSI la ING, a scris într-o notă publicată la 10 aprilie că acest lucru nu înseamnă că „yuanizarea” a fost scoasă de pe ordinea de zi.

La urma urmei, China continuă să promoveze utilizarea yuanului la nivel mondial, inclusiv prin extinderea liniilor de swap bilaterale și prin creșterea sistemului de mesagerie CIPS bazat pe yuanul chinezesc ca alternativă la SWIFT.

Dolgin a scris: „Se pare că extinderea legăturilor comerciale și a infrastructurii financiare ale Chinei sugerează că potențialul de a continua yuanizarea nu a fost epuizat”.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite