De ce este nevoie de un al doilea contor în instalațiile prosumatorilor. Explicațiile ANRE

0
Publicat:

La solicitarea „Adevărul” ANRE a explicat de ce impune montarea celui de-al doilea contor în instalațiile prosumatorilor, evitând însă să răspundă acuzațiilor asociației de resort privind însușirea energiei produse de prosumatori ca realizare a statului român.

Un instalator montează panouri fotovoltaice pe acoperișul unei case
La solicitarea „Adevărul” ANRE a explicat de ce impune montarea celui de-al doilea contor

Obligativitatea montării contoarelor de măsurare a energiei electrice produse în instalațiile prosumatorilor nu este o obligaţie nou apărută, ci a fost instituită încă din 2021 prin legislaţia naţională, astfel că în baza prevederilor art. 45 alin. (1) lit. a^1) din Legea energiei electrice și a gazelor naturale nr. 123/2012, cu modificările și completările ulterioare (denumită în continuare Lege), operatorul de distribuție ”asigură achiziţionarea, montarea, sigilarea, verificarea, citirea şi, dacă este cazul, înlocuirea grupurilor de măsurare a energiei electrice produse, amplasate în instalaţiile utilizatorilor, conform reglementărilor ANRE”, grupul de măsurare fiind definit la art. 3, pct. 50 din Lege astfel: ”ansamblul format din contor şi transformatoarele de măsurare aferente acestuia, precum şi toate elementele intermediare care constituie circuitele de măsurare a energiei electrice, inclusiv elementele de securizare”, a informat ANRE, ca răspuns la solicitarea „Adevărul”.

Amintim că la 24 aprilie, prosumatorii au cerut eliminarea obligativităţii instalării celui de-al doilea contor ale căror costuri, estimate la 100 de milioane de euro, vor fi suportate de toţi consumatorii şi prosumatorii din România.

Asociația  Prosumatorilor și Comunităților de Energie (APCE), a acuzat atunci ANRE că a invocat în mod greșit „directiva europeană 2019/944, care însă nu face referire la montarea cel de-al doilea contor, ci la contorizarea inteligentă primară (contorul de la poartă)”.

"Pe cât pare de surprinzător, ANRE îşi recunoaşte incompetenţa şi comunică adevăratul motiv pentru care instalează două contoare la fiecare prosumator: Cu ajutorul celui de-al doilea contor (inutil), măsoară toată producţia fotovoltaică inclusiv energia care nu este injectată în reţea, adică energia produsă şi consumată direct de prosumatori (autoconsum). ANRE doreşte să contorizeze această energie pentru raportare în faţa organismelor europene. ANRE şi Ministerul Energiei doresc să prezinte rezultatele investiţiilor făcute de prosumatori, multe din fonduri proprii, ca realizări ale statului român. În loc să facă investiţii serioase în infrastructură, ANRE şi Ministerul Energiei doresc să acopere lipsa de realizări prin această contorizare, chiar dacă asta înseamnă să plătim 100 milioane de euro pentru nimic", susțineau prosumatorii în comunicat.

Care este rolul celui de-al doilea contor.

Legat de aceste acuzații, ANRE nu a făcut niciun comentariu, însă a explicat care este rolul celui de-al doilea contor.

„Astfel, prin montarea în instalațiile prosumatorului a contorului care măsoară energia electrică produsă se poate determina consumul propriu de energie electrică al prosumatorului, ca diferență dintre măsurătorile celor două contoare astfel:

contorului care înregistrează energia electrică produsă (prevăzut la art. 45 alin. (1) lit. a^1) din Lege)

și ale

contorului din punctul de delimitare care înregistrează energia electrică produsă care nu a fost consumată și care este evacuată în rețea (prevăzut de legislaţia europeană)”, se arată în răspunsul remis „Adevărul”..

Cerința privind cel de-al doilea contor este momentan suspendată

Potrivit ANRE, montarea contorului inteligent din instalația de utilizare a prosumatorului, care măsoară energia electrică produsă, „este însă temporar suspendată, iar când se va relua montarea acestora efectul asupra tarifelor de distribuție va fi nesemnificativ”.

În perioada 2021-2022, în contextul crizei de contoare cauzată de lipsa de producție generală a componentelor electronice digitale, a fost completată, începând cu data de 21.10.2022, Procedura aprobată prin Ordinul ANRE nr. 133/2022 pentru modificarea şi completarea unor ordine ale preşedintelui Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei din domeniul racordării utilizatorilor la reţeaua electrică de interes public, prin completarea art. 41 cu următoarea prevedere:

art. 41^2: ”Prin derogare de la prevederile prezentei proceduri, grupurile de măsurare a energiei electrice necesare în instalaţiile prosumatorilor se montează în limita stocurilor deţinute de operatorii de distribuţie, iar lipsa acestora nu condiţionează punerea sub tensiune a instalaţiei de utilizare.

ANRE a introdus această prevedere în sprijinul prosumatorilor, cu scopul de a debloca racordarea la rețea a locurilor de consum și de producere ale acestora astfel încât prosumatorii să poată beneficia de mecanismele de compensare/regularizare dispuse de cadrul legislativ în vigoare.

„Montarea contoarelor de măsurare a energiei electrice produse în instalațiile prosumatorilor se realizează în funcție de Calendarul de implementare a sistemelor de măsurare inteligentă a energiei electrice la nivel national pentru perioada 2019 – 2028 (CISMI), aprobat prin Decizia ANRE nr. 778/2019, cu modificările și completările ulterioare și de disponibilitatea acestor echipamente pe piață, pentru a putea fi achiziționate de către operatorii de distribuție a energiei electrice.

Lipsa datelor exacte privind consumul și producția efectivă a prosumatorilor poate avea drept consecință erori mari de prognoză, care la rândul lor generează costuri mult mai mari în piața de energie care sunt suportate de toți consumatorii”, a precizat ANRE.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite