APCE: Prosumatorii au creditat gratis furnizorii de energie cu peste 50 milioane de euro

0
Publicat:

Prosumatorii au creditat gratis şi fără dobânda, doar în 2023, furnizorii de energie cu peste 50 de milioane de euro, avertizează Asociaţia Prosumatorilor şi a Comunităţilor de Energie din România.

Mai multe panouri fotovoltaice pe acoperișul unei case
APCE avertizează că prosumatorii au creditat gratis furnizorii de energie cu peste 50 milioane euro

În 2021, conform OUG 143: "prosumatorii au la dispoziţie energia injectată pe o perioadă de maxim 24 de luni", se arată într-un comunicat al APCE.

Potrivit acestuia, în urma unei interpretări discutabile a legislaţiei în vigoare, Autoritatea Naţională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) a impus prosumatorilor o perioadă obligatorie de 24 de luni pentru a beneficia de contravaloarea energiei injectate în reţea, conform sursei.

Aceasta decizie a generat o " linie de credit" gratuită în favoare furnizorilor de peste 50 milioane de Euro, informează asociația.

Diferenţa între preţul energiei active la preţul de contract al furnizorilor şi energia ce ar urma să fie plătită după 24 - 48 de luni este uriaşă, indică sursa.

Potrivit datelor obţinute de către Asociaţia Prosumatorilor şi a Comunităţilor de Energie din România de la ANRE, cantitatea totală de energie electrică injectată în reţea de către prosumatori în anii 2022 şi 2023 se ridică la aproximativ 660 GWh, menţionează sursa.

O parte din aceasta energie a fost vândută de furnizori la preţuri ridicate, de până la de doua sau trei ori mai mari decât preţul de achiziţie de la prosumatori, generând un venit substanţial pentru furnizori, precizează sursa.

Practic, toţi furnizorii cu care au avut contract prosumatorii, au vândut mai departe, instantaneu această energie activă, încasând banii lunar de la clienţii lor si compensare de la Stat, se mai arată în comunicat.

În ultimul an, furnizorii de energie au fost sancţionaţi cu amenzi în valoare totală de aproape 100.000 de euro pentru întârzierea sau neemiterea facturilor către prosumatori. Cu toate acestea, cifrele dezvăluie că în practică, furnizorii au continuat intarzierea emiterii facturilor prelungind astfel "linia de credit" gratuită.

APCE atrage atenţia asupra faptului că această practică de "creditare gratuită" trebuie să înceteze, iar legislaţia în domeniu trebuie revizuită în consecinţă. În prezent, energia injectată în surplus de către prosumatori şi comercializată de către furnizori nu este plătită în luna următoare, aşa cum ar trebui, dar este încasată de furnizori de la clienţii lor, potrivit sursei.

Aberaţia legislativă care favorizează furnizorii de energie prin creditare gratuită cu sume enorme trebuie eliminată prin legislaţie primară, transmite Dan Pîrşan, Preşedinte Asociaţia Prosumatorilor şi a Comunităţilor de Energie.

EconomiePartenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite