De câți bani ai nevoie pentru a fi fericit? Europenii se mulțumesc cu mai puțin

0
Publicat:

De câți bani ai nevoie pentru a fi fericit? Răspunsul la vechea întrebare ar putea fi diferit pentru fiecare, dar studii recente realizate atât în Uniunea Europeană cât și în SUA arată că banii pot cumpăra fericirea.

foto pușculiță în formă de porcușor
De câți bani ai nevoie pentru a fi fericit? Europenii se mulțumesc cu mai puțin

În SUA, 6 din 10 persoane cred în faptul că fericirea poate fi cumpărată, potrivit unui sondaj realizat de compania de servicii financiare Empower și realizat de Harris Poll.US millennials (generația născută între 1981 și 1996), care a numit chiar și prețul; aceștia au nevoie de un salariu anual de 525.000 de dolari (480.700 de euro) pentru a se simți fericiți din punct de vedere financiar.

Între timp, americanul mediu s-ar mulțumi cu 284.167 de dolari pe an pentru a fi fericit, generația Z cere 128.000 de dolari, generația X 130.000 de dolari, iar cei din generația Boomers spun că 124.000 de dolari pe an ar fi de ajuns.

Europenii s-ar putea mulțumi cu mai puțin: persoanele din Europa de Vest și Scandinavia au numit 100.000 de dolari (91.561 de euro) pe an ca fiind un punct de cotitură în evaluarea vieții lor și în satisfacția din viața reală; a avea mai mult decât această sumă ar putea schimba în mod pozitiv gândurile lor despre viața lor, a constatat un studiu din 2018 al Universității Purdue. În Europa de Est, această sumă a fost mult mai mică, 45.000 de dolari (41.202 euro).

Cu toate acestea, acest studiu susține, de asemenea, că bunăstarea emoțională, practic fericirea, crește doar mână în mână cu un venit de până la 50.000 de dolari în Europa de Vest și 35.000 de dolari în Europa de Est.

A avea mai mulți bani decât atât nu are niciun impact suplimentar asupra modului în care oamenii sunt fericiți. Acest studiu a fost realizat cu câțiva ani în urmă, cu o inflație ridicată. Analiștii au ajustat aceste cifre cu inflația actuală și au constatat că suma ar fi astăzi de aproximativ 58.205 euro pentru vestul Europei și de 40.690 euro pentru estul Europei.

Sondajul a arătat că fericirea financiară este egală cu posibilitatea de a plăti facturile la timp pentru 67% dintre respondenți, de a trăi fără datorii pentru 65% dintre ei, de a-și permite luxul de zi cu zi fără griji pentru 54% dintre ei și de a deține o casă pentru 45% dintre ei.

Pentru mai mult de jumătate dintre oameni, cheltuielile pentru experiențe cu cei dragi au contat, de asemenea, în timp ce pensionarea în condițiile proprii a fost un factor important pentru 37%. Aproape patru cincimi dintre americanii intervievați au fost de acord că fericirea financiară le-ar putea îmbunătăți sănătatea, aducând mai multă productivitate și creativitate la locul de muncă. 73% au adăugat că ar renunța la social media dacă asta ar însemna fericire financiară.

În realitate, 73% dintre americani spun că se confruntă cu stresul financiar, iar un studiu recent arată că 85% dintre europeni fie se află într-o situație financiară precară, fie trebuie să fie atenți la gestionarea cheltuielilor lor.

Cu toate acestea, a avea mulți bani nu aduce fericirea de la sine, dar ajută. 81% dintre cei mai bogați europeni, cu un venit personal de 100.000 de euro, sunt fericiți, dar 75% dintre cei care câștigă mai puțin de atât au declarat, de asemenea, că sunt fericiți.

Cu toate acestea, cei mai bogați sunt semnificativ mai fericiți cu locul de muncă (73%) decât cei cu mai puțin de 100.000 de euro pe an (65%).

Vârsta contează, cei mai maturi bogați obțin mai multă satisfacție de la viață decât colegii lor sub 35 de ani, a constatat studiul. Bogații din Europa de Vest sunt mai fericiți decât cei din partea de Est, iar practicarea sportului crește și ea nivelul de fericire, deși acest lucru este probabil valabil pentru toată lumea.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite