Cum pot fi cerute despăgubiri de la Blue Air și câți bani puteți obține

0
Publicat:

Blue Air a anulat 401 zboruri, afectând 54.161 de pasageri în intervalul 6 – 11 septembrie inclusiv, din care peste 4.000 doar până joi, 8 septembrie, potrivit informațiilor din spațiul public.

Blue Air a anulat 401 zboruri până luni Foto Inquam Photo
Blue Air a anulat 401 zboruri până luni Foto Inquam Photo

Întrebați cum au gestionat situația pasagerilor afectați de anularea zborurilor, oficialii companiei au răspuns: „Pasagerilor Blue Air afectați de anulări le-am oferit opțiunile prevăzute de legislația în vigoare, aplicabile tuturor operatorilor aerieni la nivel european (rambursarea biletelor de călătorie, rerutarea pe următorul zbor disponibil publicat pe website sau rambursarea în portofelul electronic utilizabil la viitoare achiziții de bilete). Absolut toate chestiunile legate de rambursarea sumelor pasagerilor depind esențial de reluarea activității, astfel încât societatea să poată realiza veniturile necesare atât pentru operarea zborurilor curente, cât și pentru rambursarea sumelor datorate către pasageri”.

Ce drepturi au pasagerii

În efortul de a descuraja companiile aeriene să anuleze zborurile în ultima clipă, Comisia Europeană a introdus un set de drepturi clare ale pasagerilor aerieni cunoscut ca CE 261. Secțiunile privind anularea zborului spun că, dacă o companie aeriană, cum ar fi Blue Air anulează un zbor cu mai puțin de 14 zile înainte de plecarea programată a acestuia, trebuie să plătească până la 600 euro despăgubire fiecărui pasager afectat.

În ce situații nu se plătesc despăgubiri

Deoarece legile se axează pe evitarea perturbării pasagerilor, nu se mai datorează nicio despăgubire de la Blue Air pentru zborul anulat dacă vi se oferă un zbor alternativ care ajunge cam în același timp cu zborul inițial la destinație.

De asemenea, Blue Air nu va trebui să plătească despăgubiri dacă există circumstanțe extraordinare care au făcut ca anularea să fie necesară. De exemplu, companiile aeriene nu au uneori altă soluție decât să anuleze zborurile din cauza unui incident la aeroport sau a vremii nefavorabile. Totuși, aceasta trebuie să asigure pasagerilor un zbor alternativ sau rambursarea integrală a costurilor.

Ce valoare are despăgubirea de la Blue Air pentru un zbor

Distanța Despăgubire

Toate zborurile sub 1.500 km: Până la 250 euro de persoană

Zboruri interne în UE de peste 1.500 km: Până la 400 euro de persoană

Zboruri în afara UE între 1.500 km și 3.500 km: Până la 400 euro de persoană

Zboruri în afara UE de peste 3.500 km: Până la 600 euro de persoană

Mâncare și cazare gratuite

În cazul anulării zborului, conform EC261 / 2004, pasagerii au dreptul la asistență. Aceasta înseamnă că, dacă sunteți blocat pe aeroport mai mult de 2 ore, compania aeriană care operează trebuie să ofere mijloace de comunicare (2 SMS sau 2 e-mailuri), mese gratuite, băuturi gratuite și, dacă anularea vă afectează odihna de noapte, cazare gratuită la hotel.

Cum puteți face o plângere

Întotdeauna trebuie să trimiteți plângerea mai întâi companiei aeriene utilizând fie formularul de plângere furnizat de aceasta, fie formularul UE privind drepturile pasagerilor, care poate fi descărcată la adresa https://transport.ec.europa.eu/

Dacă nu primiți răspuns din partea companiei aeriene în termen de 2 luni sau dacă nu sunteți mulțumit de răspunsul primit, puteți înainta o plângere, într-un interval rezonabil de timp, către autoritatea națională pentru protecția consumatorilor din țara în care a avut loc incidentul. Autoritatea națională trebuie să vă furnizeze un aviz juridic fără caracter obligatoriu cu privire la modul în care ar urma să fie tratată plângerea dumneavoastră.

O altă soluție ar fi să utilizați o procedură extrajudiciară sau să apelați la o entitate de soluționare alternativă a litigiilor (SAL). Dacă ați cumpărat biletul pe internet, puteți transmite plângerea prin intermediul platformei de soluționare online a litigiilor (platforma SOL). Entitățile SAL și platforma SOL sunt accesibile doar pentru rezidenții din UE.

Puteți introduce o cerere de despăgubire în baza normelor UE, utilizând procedura europeană cu privire la cererile cu valoare redusă. Pentru zborurile operate de o companie din UE, puteți introduce cererea fie în țara din care ați plecat, fie în țara în care ați sosit. Aceeași regulă se aplică și în cazul zborurilor de legătură, care fac parte dintr-o singură rezervare, dar care sunt operate de companii diferite. De asemenea, puteți sesiza instanța din țara în care este înregistrată compania aeriană.

Economie

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite