Cum obții cardul de energie: regulile, la fel de bâlbâite ca cele pentru plafonarea prețurilor la energie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La mai bine de o lună de când a intrat în vigoare OUG 166/2022, cea care prevede acordarea unor carduri de energie de 1.400 lei persoanelor vulnerabile care nu reușesc să-și plătească facturile, autoritățile o modifică din nou, așa cum au făcut și cu OUG privind plafonarea prețurilor la energie.

carduri energie poza card jpg

Cum primești ajutorul de 700 de lei în februarie

Modificările sunt extrem de importante, dat fiind că autoritățile știu că sunt circa 3,2 milioane de persoane vulnerabile, dar nu știu și unde locuiesc, cerând identificarea acestora cu ajutorul unor diverse instituții. Pentru a beneficia de acest sprijin, solicitanții au nevoie de un certitificat de validare a datoriei. Administratorii de blocuri sunt cei care trebuie să completeze certificatele de validare a datoriei pentru beneficiarii de sprijin. Odată obținut acest certificat de validarea a datoriilor, beneficiarii se prezintă la oficiul poștal cu cartea de identitate și cu cardul de energie, pe care îl primesc tot prin intermediul Poștei.  Ulterior, Poșta face transferul bancar din contul beneficiarului în contul Asociației de proprietari, cea care plătește furnizorul de energie.

Pentru identificarea beneficiarilor eligibili este necesară cooperarea dintre diverse instituții, în principal prin interogarea bazelor de date existente la nivelul instituțiilor implicate, operaționalizarea unui sistem informatic de gestionare a acestor date și extragerea informațiilor necesare pentru identificarea corectă a beneficiarilor eligibili”, se arată în proiectul de act normativ pus în dezbatere publică pe site-ul MIPE, care va fi aprobat în ședința de astăzi.

  • Urmare a simulărilor efectuate prin cooperarea instituțiilor implicate, s-a constatat că în foarte multe situații nu se pot identifica coabitanții pentru un loc de consum și este astfel necesar să se identifice persoanele în cauză în baza unor declarații pe propria răspundere date de către beneficiarul de sprijin.
  • Problemele de identificare exactă a adresei beneficiarilor se datorează în principal inexistentei cartografierii exacte a rețelei de străzi, îndeosebi în mediul rural, unde sunt sate întregi în care străzile nu au nume. Și în mediul urban se pot găsi străzi fără nume, străzi cu același nume în același oraș. C.N. Poșta Română S.A. poate asigura tipărirea, distribuirea, preluarea, scanarea și transmiterea informațiilor conținute în declarațiile pe propria răspundere, în condițiile în care beneficiarii de sprijin se regăsesc pe întreg teritoriul României, în mediu rural și urban.

Sprijinul aferent anului 2023 acordat categoriilor de persoane vulnerabile, pentru a compensa prețul la energie indiferent de natura acesteia, respectiv energie electrică, energie termică centralizată, gaze, butelie, lemne pentru foc, păcură, peleți și alte materiale de încălzire, trebuie să fie distribuit în cel mai scurt timp posibil, pentru a acoperi cheltuielile de iarnă de la începutul anului 2023.

Alte declarații pe propria răspundere

Ordonanța va fi modificată prin introducerea unor prevederi referitoare la „declarație pe propria răspundere – document justificativ care atesta datele de identificare ale persoanelor și coabitanților care nu se regăsesc în baza de date a Direcției Generale pentru Evidența Persoanelor”.

Pentru cazurile în care, în urma interogărilor efectuate la DGEP nu sunt returnate rezultate pe baza cărora să poată fi identificați coabitanții pentru respectivul loc de consum, nu se emite card de energie și STS întocmește o listă cu aceste cazuri care se transmite către C.N. Poșta Română S.A., în vederea identificării persoanelor în cauză.

Potențialii beneficiari care au domiciliul sau reședința la un loc de consum pentru care nu pot fi identificați coabitanții au posibilitatea de a completa o declarație pe proprie răspundere, tipizată, conform unui model care va fi conceput în termen de 5 zile de la aprobarea prezentelor modificări. În formular se va menționa numărul și persoanele care locuiesc efectiv la locul de consum.

Poșta Română S.A asigură distribuirea declarațiilor pe proprie răspundere către persoanele menționate, preluarea acestor declarații completate în maxim 3 zile de la distribuire și introducerea datelor culese într-un sistem informatic care va fi asigurat tot de Poșta Română.

Buget de 4 miliarde de lei

Bugetul măsurii pentru acordarea sprijinului necesar populației vulnerabile pentru compensarea prețului la energie cu finanțare din fonduri externe nerambursabile, acordată prin intermediul cardurilor de energie a fost stabilit la suma de 4.000.000 mii lei și are ca sursă de finanțare fonduri externe nerambursabile prin bugetul Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene, potrivit regulilor de eligibilitate stabilite prin Programul operațional Capital Uman precum și a Programului operațional Regional pentru perioada de programare 2014- 2020, în limita economiilor care sunt identificate la nivelul acestor programe și a sumelor care sunt considerate în risc de dezangajare în cadrul perioadei de programare 2014-2020.

În bugetul de stat pentru anul 2023, prin bugetul Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene se prevăd sumele necesare pentru plata sprijinului acordat populației în vederea compensării prețului la energie, aferente valorii nominale a acestuia pentru lunile februarie 2023 și septembrie 2023.

Din bugetul de stat pentru anul 2023 se suportă prin bugetul Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene, în limita creditelor bugetare aprobate cu această destinație, următoarele categorii de cheltuieli:

- tariful aferent tipăririi, împlicuirii si distribuirii cardurilor de energie, a certificatelor de validare a datoriilor si a înstiințărilor privind neîndeplinirea venitului de eligibilitate utilizate pentru plata prin serviciul de mandat poștal;

- tariful aferent serviciului de mandat poștal emis pe baza cardului de energie pentru virarea sumelor către destinatari, respectiv furnizori de energie electrică, energie termică inclusiv pentru energie termică în sistem centralizat, gaze, butelie, lemne pentru foc, păcură, peleți sau asociațiilor de locatari / proprietari;

- tariful aferent serviciului de tipărire, distribuire, preluare, scanare și transmitere a informațiilor conținute în declarațiile pe propria răspundere, date de catre potentialii beneficiari de sprijin în vederea obținerii mediei veniturilor per locuitor/gospodărie.

Urmare a simulărilor efectuate prin cooperarea instituțiilor implicate, s-a constatat că în aproximativ 550.000 de cazuri nu se pot identifica coabitanții pentru un loc de consum și este astfel necesar să se identifice persoanele în cauză în baza unor declarații pe propria răspundere date de către beneficiarul de sprijin.

Aproape 90 milioane de lei, cheltuielile statului

Tariful aferent serviciului de tipărire, distribuire, preluare, scanare și transmitere a informațiilor conținute în declarațiile pe propria răspundere comunicate persoanelor în baza listelor primite de la MIPE, este de 5,78 lei fără TVA/loc de consum și a fost menționat și justificat din perspectiva cuantumului în adresa emisă de Compania Națională <> SA nr. 101/6188/20.12.2022.

Astfel, calculul actualizat al prețului pentru serviciile de utilitate publică de emitere, tipărire, împlicuire și distribuire a cardurilor de energie, a certificatelor de validare a datoriilor si a înstiințărilor privind neîndeplinirea venitului de eligibilitate, de realizare a serviciului de mandat poștal precum și de tipărire, distribuire, preluare, scanare și transmitere a informațiilor conținute în declarațiile pe propria răspundere este următorul:

- 7,68 lei fără TVA/trimitere x 2,8 milioane gospodării sprijinite = 21.504.000,00 lei

- 2,85 lei/mandate postale x 2,8 milioane gospodării sprijinite x 8 mandate poștale = 63.840.000,00 lei

- 5,78 lei fără TVA/loc de consum x 550.000 locuri de consum = 3.179.000,00 lei

Total cheltuieli suportate de la bugetul de stat pentru serviciile de utilitate publică de emitere, tipărire, împlicuire și distribuire a cardurilor de energie, a certificatelor de validare a datoriilor si a înstiințărilor privind neîndeplinirea venitului de eligibilitate, de realizare a serviciului de mandat poștal precum și de tipărire, distribuire, preluare, scanare și transmitere a informațiilor conținute în declarațiile pe propria răspundere = 88.523.000,00 lei.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite