Cum încearcă statul să salveze CE Hunedoara şi CN a Uraniului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministerul Energiei a anunţat astăzi că bugetul CE Hunedoara pe 2017, aprobat de Guvern, estimează pierderi cu 80% mai mici după ajutorul acordat pentru închiderea minelor Lupeni şi Lonea. Veniturile CE Oltenia au crescut cu 13,3%, dar CN a Uraniului este încă într-o situaţie critică, deşi a primit deja a doua tranşă de salvare din partea Executivului.

Potrivit hotărârii aprobate de Guvern, bugetul de venituri şi cheltuieli al Complexului Energetic Hunedoara pe anul 2017, estimează pierderi de169 milioane lei) faţă de cele înregistrate în 2016 (858 milioane lei).

Veniturile totale ale societăţii pentru acest an sunt estimate la 664,7 milioane lei, iar cheltuielile la 833,9 milioane lei. Acestea au avut în vedere inclusiv ajutorul de stat în valoare de 198,8 milioane lei, acordat pentru facilitarea închiderii minelor necompetitive Lonea şi Lupeni pentru anul 2017.

”Diminuarea pierderii înregistrate de Complexul Energetic Hunedoara în acest an se datorează în principal schimbării modalităţii de vânzare a energiei, de pe piaţa reglementată pe piaţa liberă. În plus, la nivelul societăţii au fost luate măsuri de reorganizare şi restructurare, efectele acestora urmând să se simtă şi în anii următori. La preluarea mandatului, trei companii unde Ministerul Energiei este acţionar majoritar aveau pierderi semnificative. După prima jumătate a anului 2017, situaţia acestora s-a îmbunătăţit considerabil. Spre exemplu, CE Hunedoara a realizat venituri mai mari cu 14,2%, iar pierderile acestei companii s-au diminuat cu 52,4%”, a declarat prin intermediului unui comunicat ministrul Energiei, Toma Petcu.

În cazul CE Oltenia, veniturile aferente primului semestru au crescut cu 13,3%, iar compania a raportat un rezultat brut de aproape 325 de milioane de lei. 

CN a Uraniului, încă în dificultate

Compania Naţională a Uraniului este încă într-o situaţie critică, cu venituri pe primele şase luni mai mici cu 38% şi un rezultat brut negativ de 30,4 milioane de lei. 

„Totuşi, Ministerul Energiei a acordat, în acest an, a doua tranşă din ajutorul de salvare a CNU, fapt care a contribuit la menţinerea activităţii acestei companii. De asemenea, CNU a încheiat în acest an un contract cu Rezervele Statului pentru livrarea de octoxid de uraniu, ceea ca va contribui la creşterea veniturilor companiei şi la menţinerea activităţii”, a declarat ministrul Energiei, Toma Petcu.

Complexului Energetic Hunedoara (CEH) este o companie energetică din România, înfiinţată în septembrie 2012 prin fuziunea dintre Electrocentrale Deva şi Electrocentrale Paro­şeni.

La finalul lunii februarie 2013, compania a fu­zio­nat cu Societatea Na­ţio­nală a Huilei Petro­şani, struc­tură des­prin­să la sfârşitul anu­lui 2012 din Compania Naţională a Huilei (CNH). Compa­nia nou for­mată a plecat cu patru din cele şap­te mine ale CNH, respectiv Livezeni, Lonea, Vulcan şi Lu­peni În anul 2013, Complexul Ener­getic Hunedoara asi­gura circa 5% din pro­ducţia de energie a Ro­mâniei.

Complexul Energetic Oltenia a fost infiintata la 31 mai 2012,  in urma deciziei  Guvernului Romaniei  de reorganizare a sectorului energetic,  prin  fuziunea  Societatii  Nationale  a  Lignitului Oltenia si  a celor trei  companii  producatoare   de  energie  (Complexul  Energetic  Rovinari,  Complexul  Energetic  Turceni  si  Complexul  Energetic  Craiova).

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite