Nuclearelectrica neagă că ar vrea să cumpere CN a Uraniului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
uzina r feldioara

Nuclearelectrica a informat BVB că nu s-a discutat despre o posibilă achiziţie a Companiei Naţionale a Uraniului. Anunţul a fost făcut după ce surse din piaţa de energie au afirmat că se pregăteşte o astfel de tranzacţie pentru a scoate din impas CN a Uraniului.

„Având în vedere informaţiile apărute în presa centrală în data de 24.08.2017, conform cărora SNN ar intenţiona să cumpere CNU, SNN informează acţionarii, investitorii şi presa că atât Consiliul de Administraţie, cât şi conducerea executivă actuale ale SNN infirmă purtarea oricăror discuţii pe acest subiect şi, implicit, achiziţia de către SNN a CNU”, a informat Nuclearelectrica.

Anterior, surse din piaţa de energie afirmaseră că CN a Uraniului ar putea fi achiziţionată chiar de operatorul reactoarelor nucleare de la Cernavodă, pentru a salva producătorul de uraniu de la faliment.

Principalul activ al CNU este Uzina de la Feldioara, care prelucrează minereul de aluminiu şi produce combustibil necesar pentru Centrala din Cernavodă. 

De Uzina de la Feldioara s-a arătat interesat la un moment dat şi grupul nuclear francez Areva, dar şi canadienii de la Cameco. 

În cazul unui faliment la CNU, Areva, aflată şi ea într-o situaţie financiară delicată, ar fi o parte direct interesată de achiziţie în condiţiile de „distressed asset”, prin care ar putea cumpăra CNU la 20-30% din valoarea contabilă a companiei care, conform Ministerului Finanţelor, este de 8,47 milioane de dolari.

SNN a reziliat contractul în decembrie 2015

SN Nuclearelectrica a reziliat, în decembrie 2015, contractul comercial încheiat cu CNU pentru furnizarea de pulbere de dioxid de uraniu.

„Ca urmare a deciziei SNN de reziliere, în decembrie 2015, a contractului comercial încheiat cu CNU pentru furnizarea de pulbere de dioxid de uraniu şi imposibilităţii încheierii unui contract cu ANRSPS pentru constituirea stocului de octoxid de uraniu pe anul 2016 la rezerva de stat, CNU se află în prezent în imposibilitatea continuării activităţii, nemaiavând resursele financiare necesare desfăşurării activităţii şi efectuării plăţilor către furnizorii de utilităţi, materiale, servicii (pază, servicii de transport feroviar pentru minereu, transport de persoane), bugetul de stat, bugetul asigurărilor sociale, fondul de mediu etc”, se arată în nota de fundamentare a proiectului.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite