Cum fentează negustorii regulile României privind cerealele ucrainene: analize măsluite și șpăgi per camion

0
Publicat:

Cele mai mari trei federații din domeniul agricol au trimis autorităților române o scrisoare deschisă în care semnalează metodele prin care sunt importate cerealele ucrainene, încălcând legea.

Lan de grâu în apropierea unor silozuri
Fermierii români se tem de impactul negativ pe care-l poate avea importul de cereale ucrainene

În scrisoarea deschisă trimisă președintelui Klaus Iohannis, premierul Marcel Ciolacu, ministrului Agriculturii Florin Barbu, ministrului Transporturilor Sorin Grindeanu și ministrului Afacerilor Externe Luminița Odobescu, cele trei organizații - PRO AGRO, LAPAR și UNCSV cer prelungirea interdicțiilor privind cerealele ucrainene, așa cum au făcut și Cehia și Slovacia.

Șpagă de 300 lei/camion pentru măsluirea analizelor

În scrisoarea trimisă autorităților, organizațiile avertizează că șoferii transportatorilor români au confirmat că „multe din rapoartele de analize fitosanitare ale produselor agricole din Ucraina sunt rezultate prin efectuarea de analize la probe din marfă proveniență România, care corespunde parametrilor, care se eliberează pe loc pentru 300 lei/camion pentru produsele agricole care provin din Ucraina”.

„Este absolut necesar ca aceste practici să înceteze, analizele să se efectueze corect și pentru produsele importate sau care tranzitează țara noastră, așa cum se întâmplă în Ungaria și Polonia și în perioada legală prevăzută în legislație. În România ajung 50% din produsele agricole din Ucraina în mare parte pentru că nu se controlează sau se măsluiesc analizele, cântărirea și se urgentează procedura. Autoritățile române trebuie să ia în calcul toate măsurile necesare pentru a se asigura că se respectă legislația și regulile valabile pentru producătorii din țara noastră și UE și se reduce această avalanșă și orientare prioritară către România”, scriu organizațiile.

Marfa din Ucraina, dusă în R. Moldova și adusă în România cu acte falsificate

„Totodată, vă semnalăm noua metodă adoptată pentru comercializarea produselor din Ucraina: marfa din Ucraina este transportată în Republica Moldova, de acolo pleacă spre Port Constanța ca marfă de proveniență Moldova doar în documente”, se arată în scrisoarea deschisă.

Cele trei organizații cer reglementarea foarte clară a capacității portului Constanța în punctele dedicate transportului mărfurilor din Ucraina.

Din informațiile apărute în mass media se estimează că 27 milioane de tone din Ucraina din cele 50 milioane tone care se estimează a fi produse de Ucraina (plus stocuri existente de 10-11 milioane de tone) vor fi livrate prin țara noastră. Aceasta înseamnă că peste 50% din produsele agricole din Ucraina trece prin România. Prin comparație, Polonia, care este mult mai aproape de Ucraina, permite tranzitarea a doar 7% din marfă pe teritoriul polonez. Considerăm că această situație trebuie analizată în complexitatea ei și sprijinul pe care România îl acordă Ucrainei să fie făcut ținând cont de impactul pe care aceste măsuri îl au în economia țării noastre și asupra fermierilor. Solicităm identificarea și aplicarea rapidă a măsurilor necesare care să protejeze fermierii din România, să reducă impactul perturbării proceselor economice, sociale și de mediu”, se arată în scrisoare.

România, somată să solicite la nivel european prelungirea interdicției importurilor 

În acest sens, PRO AGRO, LAPAR și UNCSV, propun ca România să solicite la nivel european prelungirea interdicției importurilor de produse agricole din Ucraina până când se va realiza o evaluare riguroasă a impactului asupra agriculturii europene și se vor stabili măsuri adecvate pentru protejarea producătorilor autohtoni.

Totodată, cele trei organizații propun o serie de măsuri care vizează:

1. Separarea produselor agricole în funcție de proveniență/origine (România, UE, Ucraina, Republica Moldova, alte state terțe) și eliminarea prioritizării mărfii de proveniență Ucraina în Portul Constanța și punctele vamale, în detrimentul produselor agricole din România.

2. Respectarea Coridoarelor de Solidaritate și instituirea unor controale mai riguroase la granițele României privind produsele din Ucraina, care tranzitează teritoriul țării noastre, prin implicarea activă și rapidă a tuturor instituțiilor statului român responsabile în acest sens.

3. Extinderea listei de produse care fac obiectul interdicției importurilor din Ucraina pentru a include orzul, soia, făina și mălaiul.

4. Extinderea măsurilor de interdicție a importurilor din Ucraina până la 14 iunie 2024.

5. Trasabilitate și asigurarea respectării standardelor de producție din UE privind produsele agricole din Ucraina.

6. Acordarea cât mai rapidă a compensațiilor aprobate pentru fermierii afectați.

7. Asigurarea respectării acelorași condiții de tranzit pentru cereale ucrainene ca pentru produsele românești.

8. Asigurarea reciprocității în realizarea obiectivelor PAC pentru a nu reduce competitivitatea producătorilor agricoli și a nu declanșa o concurență neloială între produsele agroalimentare din UE și cele din afara UE, situație întâlnită practic în ultimele 12 luni.

Semnatarii documentului își exprimă, de asemenea, încrederea că Președintele Klaus Iohannis împreună cu toate autoritățile naționale vor acorda atenția cuvenită acestei situații, la cel mai înalt nivel diplomantic și vor sprijini demersurile pentru protejarea intereselor sectorului agroalimentar, asigurând astfel stabilitatea și dezvoltarea durabilă a României, inclusiv prin declarațiile publice pe care le fac și documentele oficiale pe care le semnează și nu vor mai prioritiza interesul altei țării înaintea țării pe care o conduc.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite