Cum ar putea guvernul să crească colectarea de taxe fără a mări fiscalitatea?

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Contribuabilii, puşi în dificultate de instabilitatea legislativă în materie de fiscalitate FOTO Arhivă Adevărul
Contribuabilii, puşi în dificultate de instabilitatea legislativă în materie de fiscalitate FOTO Arhivă Adevărul

Memorandumul cu FMI continuă un „angajament foarte clar” de reducere a CAS cu 5%, de la jumătatea anului 2014, în paralel cu identificarea resurselor necesare pentru a nu afecta bugetul de stat. Identificarea resurselor bugetare este de asemenea foarte clară, numai că lipseşte cu desăvârşire, în contextul în care colectarea veniturilor fiscale la bugetul de stat este în descreştere.

Luisiana Dobrinescu, reprezentant al casei de avocatură Dobrinescu Dobrev SCA, care ofera consultanta de taxe si asistenta in inspectia fiscala, consideră că guvernul ar putea sa creasca colectarea de taxe fara a mari fiscalitatea „prin puterea exemplului”.

„Taxa pe stalpul de energie electrica sau pe cosul de fum nu pot fi considerate solutii serioase la situatia de criza de astazi”, notează Luisiana Dobrinescu, într-un editorial pe wall-street.ro.

In Romania, avem trei probleme esentiale in ceea ce priveste fiscalitatea: instabilitatea legislativa, neclaritatea legii si administrarea fiscala deficitara. Toate contribuie, in felul lor, la favorizarea unei scazute conformari voluntare sau altfel spus, la cresterea evaziunii fiscale.

Legile nu sunt facute doar pentru avocati si consultanti, ci pentru marea masa a contribuabililor, care are preocupari mai productive decat despicatul firului in patru.

Instabilitatea legislativa si mai ales rapiditatea cu care o noua norma legala intra in vigoare ii lasa pe foarte multi contribuabili in urma cu perceperea si asimilarea legii. In consecinta, conformarea la declarare si la plata este scazuta.

Neclaritatea legii lasa de asemenea in off-side o serie intreaga de contribuabili: unii care nu au inteles norma legala respectiva si in consecinta nu considera ca ar avea vreo obligatie de plata si altii care percep ambiguitatea si se ascund in spatele ei pentru a evita plata. Din ultima categorie avem un exemplu super-mediatizat, cel al unui avocat care se marketeaza a fi castigat lupta cu Casa de Asigurari de Sanatate pe motiv ca, neincheind un contract de asigurare de sanatate, nici nu are obligatia de a plati CASS.

Citeşte continuarea pe wall-street.ro

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite