Cum a reușit Rusia să se debaraseze de impactul sancțiunilor cu ajutor din partea prietenilor săi

0
Publicat:

La aproape doi ani după ce Occidentul a răspuns invaziei rusești din Ucraina cu o serie de sancțiuni fulminante, o nouă rundă de măsuri financiare a fost anunțată de administrația Biden la 23 februarie 2024.

Sancțiunile curg de la invazia în Ucraina
Sancțiunile curg de la invazia în Ucraina

Noile sancțiuni, impuse în urma morții liderului opoziției ruse Alexei Navalnîi, au ridicat la peste 2.000 numărul persoanelor și entităților vizate acum de SUA, potrivit finance.yahoo.com.

Aceste măsuri au acoperit toată gama, de la sancțiuni specifice împotriva președintelui Vladimir Putin și a altor membri ai elitelor de la Moscova la restricții mai ample privind comerțul și investițiile.

Cu toate acestea, există puține semne că sancțiunile au avut un impact semnificativ asupra capacității lui Putin de a purta un război.

Atenuarea impactului sancțiunilor poate fi atribuită în mare parte modului în care Putin a reușit să "protejeze economia rusă de sancțiuni" cu ajutorul unor națiuni prietene.

Regimul sancțiunilor rusești

Regimul de sancțiuni pus în aplicare de SUA și de partenerii săi din Uniunea Europeană, alături de Japonia, Australia, Noua Zeelandă, Coreea de Sud și Elveția, a fost atât direcționat, cât și amplu.

Au fost impuse restricții asupra persoanelor și firmelor aflate pe o listă neagră în continuă creștere - SUA o numește Lista de resortisanți cu desemnare specială și lista persoanelor blocate. Lista include entități atât din Rusia, cât și din cadrul rețelei de achiziții publice a Rusiei și din lanțurile de aprovizionare care operează în alte țări.

Includerea pe listă duce la blocarea activelor unei entități interzise. Între timp, națiunilor și întreprinderilor din SUA li se interzice să desfășoare activități comerciale cu entitățile de pe listă.

Sancțiunile economice s-au concentrat, de asemenea, asupra unor sectoare specifice, cum ar fi sectorul serviciilor financiare. Băncilor li s-a interzis să compenseze plățile și să faciliteze fluxul de bani în sectoarele-cheie generatoare de venituri ale Rusiei, cum ar fi industria petrolieră și cea energetică. Astfel de sancțiuni sectoriale vizează toate firmele din sectorul respectiv și, teoretic, pot avea un efect devastator asupra unei economii.

În plus, SUA au fost atât chirurgicale, cât și prudente în utilizarea sancțiunilor economice secundare. Sancțiunile economice secundare, care penalizează persoanele și firmele din țări terțe care întrețin tranzacții comerciale și financiare cu entități interzise, pot fi dificile din punct de vedere politic și diplomatic, având în vedere că firmele vizate adesea nu fac nimic ilegal în țările lor de origine.

Biroul pentru Industrie și Securitate din cadrul Departamentului de Comerț al Statelor Unite și UE au pus în aplicare, de asemenea, controale la export care restricționează accesul sectorului militar rusesc la tehnologii-cheie pentru efortul de război.

Efectul în scădere

Aceste sancțiuni economice au pus un stres semnificativ asupra economiei rusești în primul an de război. Dovezile durerii economice din 2022 pot fi văzute în saltul ratei inflației de la 6,7% la 13,8%. Între timp, produsul intern brut al Rusiei a scăzut între 3% și 4% în primele nouă luni de război, deși analiștii prevăzuseră inițial o scădere a PIB-ului de până la 10%.

Dar, de atunci, economia rusă a rezistat impactului sancțiunilor. Potrivit datelor Fondului Monetar Internațional, se anticipează că rata inflației va scădea la 6,3% în 2024. Unii analiști prevăd că economia Rusiei își va reveni și mai mult în 2024, FMI prognozând o creștere de 2,6% a PIB-ului - față de estimările anterioare de doar 1,1%.

Acest impact din ce în ce mai redus asupra economiei rusești indică un adevăr general: sancțiunile sunt greu de menținut. Ele sunt eficiente doar atunci când sunt aplicate în mod consecvent, iar puține țări, în afară de Statele Unite, au avut rezistența necesară pentru a aplica controalele la export pe o perioadă îndelungată.

"Protejarea împotriva sancțiunilor" a fortăreței Rusia

Rusia a reușit, de asemenea, să se adapteze la sancțiuni prin adoptarea mai multor strategii, unele dintre ele începute cu mult înainte de invazia din 2022. Până atunci, Rusia făcea față de ani de zile sancțiunilor instituite după anexarea ilegală a Crimeei în 2014. Planul pus în aplicare de Moscova pentru a fortifica economia a fost denumit "Fortăreața Rusia" și a constat în constituirea unor rezerve valutare semnificative pentru a menține încrederea în rubla rusească.

Diversificarea rezervelor valutare reprezintă însă doar o parte a strategiei.

Secțiunile economice și financiare limitate impuse de SUA și de alții după anexarea Crimeei au oferit Rusiei spațiul și timpul necesar pentru a întreprinde o strategie de securizare a economiei sale în sens larg prin sancțiuni.

Experții în domeniul sancțiunilor, precum Caileigh Glenn, au identificat patru strategii pe care țările le folosesc pentru a-și proteja economia împotriva sancțiunilor: înlocuirea importurilor, consolidarea parteneriatelor externe, represalii prin contra-sancțiuni și reducerea dependenței de o monedă unică de rezervă.

În timp ce Rusia a folosit o combinație a acestor strategii, cultivarea parteneriatelor cu țările care sunt dispuse să ignore sancțiunile occidentale - sau care sunt dispuse să privească în altă parte - pare să fi fost o strategie deosebit de reușită.

China: Un partener crucial

Din fericire pentru Rusia, China a fost un partener oarecum binevoitor.

De-a lungul conflictului din Ucraina, China a jucat un rol de echilibristică: dornică să își mențină atât relația cu Rusia, cât și legăturile economice cu SUA, UE și Ucraina.

În conformitate cu această politică, China s-a abținut de la emiterea propriilor sancțiuni economice împotriva Moscovei și a umplut, pentru Rusia, golul lăsat de reducerea comerțului cu țările sancționatoare.

În 2023, de exemplu, oficialii ruși au declarat că aproximativ jumătate din exporturile de petrol și de produse petroliere ale țării au fost exportate în China - mult mai mult decât înainte de impunerea sancțiunilor. În mod similar, exporturile Chinei către Rusia, inclusiv smartphone-uri, au crescut astronomic față de nivelurile de dinainte de războiul din Ucraina, în mare parte din cauza sancțiunilor SUA și UE împotriva Rusiei.

Parteneriatul China-Rusia era în creștere chiar înainte de invazia din 2022. Președinții Xi Jinping și Putin s-au întâlnit de mai multe ori din 2013, cu un an înainte de invazia Rusiei în Crimeea. Iar de atunci, cele două țări au realizat o varietate de acorduri bilaterale în domenii precum comerțul, energia, diplomația și cooperarea militară.

Ca atare, creșterea schimburilor comerciale dintre China și Rusia începând din 2022 face parte dintr-o traiectorie mai lungă în care Moscova se bazează mai puțin pe puterile occidentale.

Iar acest lucru a făcut ca economia rusă să fie mai puțin vulnerabilă la sancțiunile din partea țărilor occidentale. Ponderea Chinei în comerțul rusesc a crescut de la aproximativ 10% în 2013 la 18% în 2021. În aceeași perioadă, ponderea UE a scăzut de la 47% la 36%, iar cea a SUA a rămas relativ stabilă - în jur de 3% - 4%.

Cu toate acestea, capacitatea Rusiei de a se izola de sancțiuni prin creșterea comerțului cu China s-ar putea confrunta cu un regres. UE a emis recent sancțiuni secundare împotriva a 193 de firme și persoane fizice care fac afaceri cu Rusia, inclusiv trei firme din China continentală și una din Hong Kong. Statele Unite iau în considerare sancțiuni similare și împotriva firmelor chineze.

Acest lucru poate fi deosebit de problematic pentru Rusia, deoarece China este mult mai puțin dependentă de Rusia din punct de vedere economic. Rusia a reprezentat doar 2% din cota de comerț a Chinei în 2021 și, deși schimburile comerciale dintre cele două au crescut în 2023, comerțul cu SUA, UE și alte țări din Asia rămâne mai integrant pentru economia chineză.

Alte măsuri de combatere a sancțiunilor

Coreea de Nord și Iranul - ele însele ținte ale unor sancțiuni extinse - au apărut, de asemenea, ca parteneri importanți în strategia Rusiei de a-și proteja economia de război împotriva sancțiunilor. În concordanță cu o traiectorie de legături mai strânse de la preluarea mandatului de către Putin, Coreea de Nord se presupune că furnizează acum Rusiei rachete și alte arme. În mod similar, Iranul a vândut drone Rusiei pentru a fi folosite în conflictul ucrainean.

Țările occidentale s-au angajat, de asemenea, în acțiuni de distrugere a sancțiunilor. În decembrie 2023, Trezoreria SUA a desecretizat acuzațiile legate de o rețea cu sediul în Belgia, acuzată că a coordonat vânzarea de produse electronice către firme rusești. Astfel de rețele subminează controalele la export concepute de Occident pentru a limita achizițiile de tehnologii critice de către Rusia.

De asemenea, aplicarea defectuoasă a sancțiunilor a permis Rusiei să eludeze restricțiile. Un raport realizat de Reuters privind lanțul de aprovizionare al Rusiei pe timp de război a constatat că, din februarie până în octombrie 2022, aproximativ 2,6 miliarde de dolari în componente electronice și de calculatoare au ajuns în Rusia, cel puțin 777 milioane de dolari din produsele provenind de la firme occidentale precum Intel și Texas Instruments.

Aceste exporturi către Rusia au inclus, de asemenea, cipuri care ar putea fi folosite în fabricarea de armament de înaltă tehnologie. O analiză recentă a Institutului KSE a constatat că importurile rusești de "articole de mare prioritate pentru câmpul de luptă" și-au revenit în mare măsură de la impunerea sancțiunilor în 2022.

Etapele următoare

Cheia pentru îmbunătățirea eficacității sancțiunilor economice este dezvoltarea unor mecanisme solide de aplicare - atât împotriva firmelor, cât și a persoanelor fizice.

O mai mare utilizare a sancțiunilor secundare, împreună cu sancțiuni mai dure împotriva celor care încalcă sancțiunile, ar trebui să crească costurile încălcării sancțiunilor și să facă astfel de tranzacții mai puțin atractive. Cercetările au arătat că, cu cât sancțiunile economice persistă mai mult timp, cu atât devin mai puțin eficiente - iar după doi ani de conflict din Ucraina, Rusia s-a dovedit a fi destul de pricepută în a evita întreaga forță a încercărilor Occidentului de a-i comprima economia și de a-i deraia efortul de război.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite