Criza din Turcia poate afecta exporturile României, dar ar putea redirecţiona investitorii către Bucureşti. Cum vor fi afectate companiile

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Situaţia tensionată din Turcia, afectată în ultima perioadă de atentate teroriste şi de tentativa de lovitură de stat de zilele trecute, ar putea afecta pe termen mediu exporturile României către această ţară, care riscă o încetinire importantă a economiei, dar ar putea avea şi efecte pozitive, precum interesul mai mare al investitorilor străini pentru România, potrivit unei analize realizate de News.ro.

Tentativa de lovitură de stat de Turcia, organizată de o parte a armatei în noaptea de vineri spre sâmbătă, nu are efecte negative pe termen scurt în România, în condiţiile în care leul s-a întărit în faţa euro, iar preţurile acţiunilor la Bursa de Valori de la Bucureşti au scăderi nesemnificative.

Totuşi, pe termen mediu, de până la un an, ar putea apărea efecte negative, având în vedere că Turcia este un partener comercial important al României.

„Către Turcia se îndreaptă aproape 5% din totalul exporturilor româneşti, este o cotă importantă. Dacă tensiunile de acolo afectează economia, am putea vedea şi o scădere a exporturilor româneşti către această ţară“, a declarat, pentru News.ro, preşedintele Consiliului Fiscal, Ionuţ Dumitru.

Cel mai important partener comercial al României din afara UE

Turcia este cel mai important partener comercial al României din afara Uniunii Europene şi al cincilea dintre toţi partenerii comerciali. Anul trecut, voaloarea totală al schimburilor comerciale a fost de 4,43 miliarde euro.

Pentru Turcia, România este un partener comercial mai puţin important, clasându-se pe locul 12 la export şi pe locul 15 la import.

Totuşi, tensiunile tot mai mari cu care se confruntă Turcia ar putea genera şi efecte pozitive asupra României şi altor state din regiune prin schimbarea percepţiei unor investitori străini.

România, o insulă de stabilitate în regiune

Aceştia ar putea alege România, o ţară care pare stabilă prin comparaţie cu ţările de la est sau cu Turcia, ca destinaţie a investiţiilor în cazul în care tensiunile din Turcia continuă.

„România este percepută ca fiind mai stabilă din punct de vedere social şi politic decât Turcia. Au mai fost cazuri în trecut, când investitorii străini au ales România datorită acestei stabilităţi“, a explicat Dumitru.

Anul trecut, investiţiile străine în România au crescut cu aproape 5% şi au ajuns la 3 miliarde de euro, cel mai ridicat nivel din ultimii şase ani. Turcia a înregistrat anul trecut o creştere de aproape 32% a investiţiilor străine directe, până la 16,5 miliarde dolari.

Investitorii, îngrijoraţi de Turcia încă dinainte de atentate

Investitorii străini erau însă îngrijoraţi de situaţia economică a Turciei încă înainte de tentativa de lovitură de stat. Ritmul de creştere a economiei a scăzut la o rată anuală de 3,3% în primul semestru al acestui an, faţă de 4% din 2015, potrivit unui raport al Băncii Mondiale.

Investitorii străini sunt îngrijoraţi de creşterea dependenţei de importurile de petrol şi gaze, mai ales în condiţiile în care lira turcească s-a devalorizat în faţa principalelor valute după tentativa de lovitură de stat.

Consumul şi turismul, primele victime ale crizei

În paralel, un sector esenţial al economiei turceşti, turismul, cu o pondere de aproape 13% din PIB, are deja de suferit din cauza atentatelor teroriste din acest an, iar situaţia actuală ar putea agrava tendinţa. 

Tentativa de lovitură de stat va afecta consumul şi companiile, în special în sectorul turismului, avertizează analişti citaţi de publicaţia arabă The National.

Această tentativă „scoate în evidenţă fracturile politice profunde din economia turcă“, a declarat Ketaki Sharma, fondator şi director executiv la firma de cercetări Algorithm Research din Dubai.

Finanţare mai greu de găsit, dobânzi mai mari

Sharma a spus că tentativa de lovitură de stat va afecta economia turcă pe două căi, prin reducerea consumului intern şi a numărului mai mic de vizitatori străini, pe fondul incertitudinilor politice, şi prin accesul mai limitat al companiilor la finanţare.

Pentru a contracara aceste efecte, banca centrală a Turciei a anunţat că va furniza lichidităţi nelimitate băncilor şi va lua toate măsurile necesare pentru a menţine stabilitatea financiară a ţării.

Nu este clar, deocamdată, cum vor evolua planurile turcilor care au afaceri în România. 

Turcii şi românii

În România, potrivit datelor Oficiului Naţional al Registrului Comerţului (ONRC) erau înregistrate, în aprilie 2016, aproape 14.500 de companii cu capital turc în România, cu un capital social subscris de circa 500 milioane euro. Turcia ocupă locul 16 în topul investitorilor străini din România.

Însă în cazul în care se confirmă tendinţa, prezisă de mulţi observatori, de creştere a derivelor autoritare ale lui Recep Tayyip Erdogan după tentativa de lovitură de stat, ar putea avea loc o modificare a percepţiei legate de riscul şi de costul afacerilor în Turcia. 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite