Criza din Europa ajunge în China. Puternica economie asiatică, ameninţată

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Fabricile chineze se confruntă cu o scădere dramatică a comenzilor. FOTO Reuters
Fabricile chineze se confruntă cu o scădere dramatică a comenzilor. FOTO Reuters

Sectorul industrial chinez a fost lovit dur de criza datoriilor de stat din Europa, iar asta s-a reflectat deja în evoluţia economiei, care a încetinit considerabil în 2012. Analiştii se aşteaptă la continuarea la deteriorarea climatului.

Indicerele de achiziţii al managerilor, care monitorizează activitatea industrială, a ajuns în august la cel mai scăzut nivel din martie 2009.

„Beijingul trebuie să continue cu relaxarea politicilor economice pentru a impulsiona creşterea şi pentru a încuraja crearea de locuri de muncă“, explică pentru Reuters Qu Hongbin, economist-şef pentru China al HSBC, cel mai mare grup bancar din lume după active.

Efectele crizei datoriilor de stat din Europa şi-au spus deja cuvântul în ceea ce priveşte ritmul de creştere economică al Chinei. Uniunea Europeană este al doilea partener comercial al Chinei, aşa că orice problemă cu care se confruntă blocul comunitar se reflectă în scurt timp în evoluţia economiei chineze.

Până acum, Beijingul a reuşit să evite criza prin investiţiile masive în infrastructură, însă hibele acestei strategii au început deja să iasă la iveală. Imaginile cu oraşele-fantomă din China au făcut înconjurul lumii, iar calitatea lucrărilor a devenit de notorietate. În ultimii ani, şase poduri nou-construite s-au prăbuşit în China.

Economie

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite