Case sub pământ. Dramele pe spatele cărora se ridică puternica economie chineză

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mii de muncitori străini trăiesc în garsonierele subterane FOTO Reuters
Mii de muncitori străini trăiesc în garsonierele subterane FOTO Reuters

Mii de muncitori chinezi locuiesc în garsoniere subterane, construite în urmă cu un deceniu de guvernul comunist pentru cei cu venituri mici. Acum, autorităţile vor să muşamalizeze situaţia şi să desfiinţeze cât mai repede spaţiile, dar nu au ce să facă însă cu cei care trăiesc şi mor aici. Doar în ultima lună, două persoane şi-au pierdut viaţa din cauza condiţiilor nesigure.

Faptul că a doua putere economică a lumii este construită pe cel mai puternic contrast social nu mai miră pe nimeni. Majoritatea miliardarilor lumii vin din China (verifică). Bogăţia s-a construit şi se consolidează însă pe spatele forţei de muncă ieftină, calificată sau nu.

Cu toate că Beijingul a reuşit să limiteze până acum accesul presei internaţionale la acest fenomen, "Financial Times" publică un fotoreportaj tulburător, care aduce în atenţia publică condiţiile greu de suportat în care sunt nevoiţi să locuiască oameni cu locuri de muncă.

Sim Chi Yin scoate la lumină pivniţele întunecate şi nesigure în care trăiesc mii de muncitori chinezi. Fotofraful din Singapore spune că a vrut să surprindă speranţa, nu frustrarea, celor care locuiesc aici. "Am vrut să corectez această percepţie greşită că ei sunt murdari şi fără valoare. Sunt spunky şi aspiră să fie mai buni", spune ea. Sim îşi aminteşte cuvintele unei femei pe care a fotografiat-o: "Oamenii de deasupra s-au născut doar în circumstanţe mai bune. Ne îmbrăcăm la fel. Avem aceleaşi coafuri. Singura diferenţă este că ei pot vederea soarele, iar noi nu."

Bărbatul care se îngrijeşte de micile garsoniere din subsolurile Beijingului era nervos. "Lumea de afară nu are nevoie să ştie despre asta. Va facfe China să arate precum o ţară săraca şi înapoiată. Oamenii nu ar trebui să ştie că Beijingul are aceste camere sub pământ."

Pentru capitala Chinei, un oraş obsedat de a prezenta o imagine cât mai curată, subsolurile sunt stânjenitoare. Oficialii municipali vor să le desfiinţeze, dar nu este deloc uşor. Pentru zeci de mii de muncitori care inundă an de an capitala în căutarea unei vieţi mai bune, o cameră sub pământ este tot ceea ce-şi pot permite. Ziarele locale descriu aceste spaţii drept "tribul şobolanilor".

"Atunci când am venit la Beijing, nu mă aşteptam la un apartament mare, dar credeam că voi fi cel puţin desupra pământului", spune Zhou Changqin, în vârstă de 25 de ani. Tehnician IT din provincia Guizhou, el trăieşte la trei etaje sub New Peace City, un mare complex rezidenţial, de mai bine de şase luni. Atunci când plouă puternic, intră apă.

Lumea din subsol este cât se poate de bine ascunsă. Dintr-o străduţă lăturalnică, o intrare de serviciu din New Peace City deschide calea către un şir de scări, cu holuri înguste şi lungi. Sub tavanul jos se întind conducte de apă şi fire de electricitate nesecurizate. Managerul subsolului a pus mai multe afişe care avertizează asupra pericolului de incendiu şi a montat o serie de camere video care monitorizează pe oricine trece pe coridoare.

"Nu este confortabil să locuieşti aici. Este întunecat şi zgomotos", spune Zhang Hao, în vârstă de 26 de ani, un electrician din provincia Henan. Zhang locuieşte aici cu soţia sa într-o singură cameră în care încap un pat dublu, o masă şi o mică plită electrică. Şi-a lipit pe tereţi afişe cu reclame la vbere şi postere cu culturişi ai căror muchi lucesc. "Căutam ceva pentru a decora şi am găsit astea la muncă", spune el.

Cu toate că are multe în comun cu vecinii săi - majoritatea sunt tineri veniţi din provincie în căutare de muncă - Zhang spune că nu există niciun sentiment de comunitate. "Ne mai salutăm, dar nu interacţionăm cu adevărat vreodată".

Guvernul municipal a încurajat dezvoltarea garsonierelor subterane în urmă cu un deceniu ca soluţie pentru cazarea muncătorilor cu venituri mici. Adăposturile antiaeriene şi subsolurile noilor zgârie-nori au fost puse la dispoziţie antreprenorilor, care au renovat şi le-au împărţit în camere pentru închiriere. Oficialii municipali spun aczum că vor să închidă locuinţele subterane pentru că nu întrunesc standardele legale de siguranţă. Cel puţin doi rezidenţi au murit electrocutaţi în timpul inundaţiilor de luna trecută, potrivit presei locale.

Guvernul comunist a evitat până acum formarea ghettourilor sau a mahalalelor care au "infestat" lumea emergentă datorită politicilor care descurajează srabilirea permanentă în oraşe a provincialilor. Însă lumea subterană arată limitele miracolului chinez.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite