Criză atipică în imobiliare: românii cumpără cu bani cash. Prețurile vor crește cu 30-50% în câțiva ani

0
Publicat:

Primele 3 luni ale anului 2024 pot aduce un nou fenomen în piață – o criză atipică, caracterizată de un număr mic de tranzacții și tot mai puține oferte, spun specialiștii din piață.

Blocv de apartamente din București
70% dintre tranzacțiile imobiliare s-au făcut cu cash

Specialiștii recomandă în continuare creditele cu dobândă fixă, care sunt cu 30% mai avantajoase decât cele cu dobândă variabilă, însă peste 70% dintre tranzacțiile imobiliare sunt făcute cu cash.

Primul trimestru va aduce o încetinire a ritmului de tranzacții, poate chiar o contractare a pieței. Vor fi mai vizate vânzarile decât chiriile. Ca exceptie, piața dezvoltărilor logistice de spații mici si modulare va beneficia de momentumul câștigat la acest final de an. Evoluția trimestrelor următoare va fi strans legată de cea a creditării și, ca element de noutate, de evoluția trendului de future banking și al fintech. Majoritatea tranzacțiilor de vânzare, pe segmentul rezidențial, deja se întâmplă în procent foarte mare 70-80 % cu cash. Există lichidați, însă și o precauție crescută în ceea ce privește cheltuielile.”, a declarat Oana Ivan, specialist în imobiliare.

Segmentul premium- răsfățatul anului

"În segmentul premium nu este percepută nici o scădere. Se observa un procent de peste 50% achiziții fără creditare, iar interesul și acțiunea s-au menținut constant. Suntem optimiști că în prima jumătate a anului vom finaliza stocurile din portofoliu (mai ales ca avem apartamente finalziate sau aproape de finalizare, cu mutare anul acesta). În n paralel am declansat deja strategia de dezvoltare pentru noi proiecte." (Ramona Babiuc, Eden Capital, despre ansamblurile Cortina)

Valoarea IRCC la începutul anului

IRCC nu a suferit modificări majore de la 1 ianuarie 2024 (valoarea actuală fiind de 5.97%), vestea bună este că ratele românilor nu au suferit nici ele modificări. Românii care vor contracta în noul an credite ipotecare noi, se vor putea îndrepta către dobânzile fixe care, la acest moment, sunt mult mai scăzute decât cele variabile. Cei care se confruntă dificultăți în achitarea ratelor lunare la creditele ipotecare contractate în trecut, pot opta pentru o soluție de refinanțare care să le ușureze situația. Prin refinanțare pot obține dobânzi fixe mai mici decât actuala dobândă variabilă, iar ratele pot să se diminueze cu 20%-30%” (Valentin Anghel, CEO AVBS)

În domeniul brokerajului de credite nu este percepută așa numita criză, anul 2024 a început în forță, românii accesează credite ipotecare cu dobândă fixă deoarece de peste 1 an de zile dobânda fixă este cea mai avantajoasă și mai sigură opțiune de finanțare. Așa că românii nu-și pun în așteptare planurile, ci contractează în continuare credite ipotecare pentru achiziționarea de locuințe, considerând 2024 un moment oportun. În prezent, cea mai bună dobândă fixă a momentului este pe 3 ani și pornește de la marja de 5.75%, la care se adaugă costul de asigurare de viață, iar din anul 4 dobânda devine variabilă și va fi formată din marja băncii de 2.1% + IRCC. Așadar, pentru cei ce vor să cumpere o locuință în 2024, recomand creditul ipotecar cu dobândă fixă și orientarea către specialiști în creditare care să asigure cea mai bună ofertă de creditare din piață, conform profilului de client.” (Valentin Anghel, CEO AVBS.

Prețurile vor crește în următoarele luni pe fondul unui număr redus de proprietăți aflate la vânzare. Aceste ajustări de prețuri vor fi dictate și de cererea din piață, dar și de ceea ce oferă proprietatea aflata la vânzare. Cred ca de viitor rămân casele cu tehnologii ce folosesc energia verde, fără pierderi de moment, cu un consum mic, construite cu materiale de calitate, ce au un impact mai redus asupra mediului. Spre asta ne îndreptăm și cred că pe acest segment de piață vom vedea prețuri mai mari cu câteva procente anul acesta. (VEACESLAV VLAS – CEO Ecovillas Company)

Prețurile vor crește cu 30-50%

Dimpotrivă, pe termen mediu si lung, așteptările sunt ca prețurile să crească, mai ales pentru proprietățile din zonele centrale și de nord, unde se preconizează creșteri cu 30-50% in urmatorii 2-5 ani.

Piețele regionale au specificul lor, dat de localizarea geografică (orașele din apropiere graniței de nord, de exemplu), de evoluția infrastructurii (autostrăzi, aeroporturi), de investițiile strategice (fabrici, hoteluri operate internațional etc), însă nu avem piețe supra-incalzite în acest moment.

Este un moment bun pentru inițiat discuții pentru achiziții și investiții, întrucât presiunea pentru decizie este mult mai scăzută decât la finalul lui 2023, și, chiar dacă nu se obțin discounturi spectaculoase, se pot negocia condiții de plată bune.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite