Cotaţia grâului la bursa europeană a cerealelor a atins minimul ultimilor cinci ani

0
0

Bursa Euronext de la Paris a înregistrat, marţi, pentru a zecea zi consecutiv, un declin al cotaţiilor futures la grâu. Acest lucru a influenţat preţurile, care au atins cel mai scăzut nivel din ultimii cinci ani.

Preţul grâului a scăzut ca urmare a îngrijorărilor legate de cererea redusă, după ce Egiptul nu a putut să cumpere grâu la ultimele două licitaţii organizate săptămâna trecută, conform Bloomberg.

Exporturile Uniunii europene sunt cu 15% mai mici decât nivelul sezonului trecut, iar traderii se tem că blocul comunitar va avea probleme în vânzarea recoltei de anul trecut, informează Agerpres.

„Există un fel de panică la vânzare. Fermierii şi cooperativele vând de teamă că preţurile vor continua să scadă”, a afirmat Pierre Tronc, broker la Aurel BGC.

Bursa Euronext a înregistrat cea mai lungă perioadă de scăderi după 2011, după ce preţurile grâului de pe bursă au scăzut timp de zece zile consecutive. Marţi, cotaţiile futures la grâu cu livrare în luna martie au avut cel mai redus preţ înregistrat după luna iulie 2010. Acestea au scăzut cu 0,7% la 152,25 de euro pe tonă.

Egiptul, cel mai mare cumpărător de grâu la nivel mondial, a trebuit să refuze două licitaţii pentru achiziţionarea de grâu săptămâna trecută, deoarece la prima licitaţie traderii au refuzat să ofere grâu, iar la cea de-a doua licitaţie preţurile au fost prea mari.

Egiptul a refuzat anterior un cargou cu grâu din Franţa pe motiv că avea un conţinut mult prea mare de cornul secarei.

Totodată, Pierre Tronc a declarat că Algeria, al doilea mare cumpărător de grâu din Africa, a cumpărat grâu la un preţ redus de 178-180 de dolari pe data de 3 februarie. Acest preţ a inclus transportul şi se afla sub cotaţiile futures înregistrate în acea zi.

„Avem în continuare foarte mult grâu de vândut”, a subliniat Pierre Tronc. Acesta a adăugat că odată cu scăderea preţurilor, cotaţiile futures se apropie de activitatea de pe piaţa fizică, ceea ce aduce cele două pieţe la nivel de paritate.

Marţi seara, departamentul american al Agriculturii va publica noile estimări ale ofertei şi cererii mondiale de cereale. Traderii se aşteaptă la o uşoară îmbunătăţire a estimărilor privind stocurile americane de porumb, soia şi grâu precum şi la o uşoară revizuire în scădere a stocurilor mondiale.

Economie


Ultimele știri
Cele mai citite