Cosmin Alexandru: Elevii români nu pot numi nici măcar un singur antreprenor român. Pentru ei antreprenoriatul nu e un vis, nu e o opţiune de carieră

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pentru elevii români, antreprenoriatul nu este un vis sau o opţiune de carieră, ei neputând numi nici măcar un singur antreprenor român, dacă sunt întrebaţi, spune Cosmin Alexandru, decan la Entrepreneurship Academy.

„Am fost în licee, anul trecut m-am întâlnit cu mii de elevi. Ei nu pot numi nici măcar un singur antreprenor român. Şi nu e o glumă. Eu îi întreb, la început: «Ce antreprenori români vă plac, îi apreciaţi?». Şi apoi ajung la «Aţi auzit vreodată?». «De ce antreprenor român ai auzit vreodată?» Niciunul. Zero. Am în faţă 200 de elevi, niciunul nu ştie niciun antreprenor român”, a declarat Cosmin Alexandru, la evenimentul de lansare a Muzeului Antreprenoriatului: 100 de ani de antreprenoriat în România.

Potrivit lui, pentru elevii români „antreprenoriatul nu e un vis, nu e o opţiune de carieră, nu înţeleg despre ce e vorba”.

„Au o oarecare noţiune despre patron. Dar n-au nici cea mai vagă idee despre ce înseamnă antreprenor, antreprenoriat. Când îi întrebi de antreprenori străini, ştiu de Zuckerberg, de Steve Jobs sau nume de-astea”, mai spune el.

Sistemul de educaţie penalizează eşecul                                         

Cosmin Alexandru mai susţine că sistemul de educaţie românesc „în continuare penalizează eşecul drastic, dramatic şi foarte neproductiv”.

„La noi la facultate, cea mai mare provocare pe care o avem în anul I, în prima jumătate de an, este să le scoatem chestia asta din cap şi încă nu am reuşit. Sunt foarte stresaţi şi speriaţi că se fac de râs, că vor fi judecaţi, că ce-o să zică lumea, familia dacă au un proiect şi nu le iese. Pentru mulţi devine: mai bine nu fac, decât să greşesc. Nefăcutul devine varianta mai bună şi când asta se întâmplă nefăcutul devine felul de a fi. Şi atunci degeaba avem antreprenori vârfuri. Este nevoie de o schimbare masivă”, declară el.

Ce trebuie făcut

„E un hău imens pe care trebuie să îl umplem pur şi simplu pentru ca elevii români să îşi introducă antreprenoriatul în setul de vise, să devină ceva ce îşi doresc în viaţa lor şi a celor din jur”, mai susţine Cosmin Alexandru.

Legat de ce ar trebui făcut, el spune că pe de o parte elevii ar trebui să se întâlnească cu antreprenori şi să înţeleagă că există antreprenori. „Primul pas e să ştii de ei, să ştii că există. După să îţi pui problema: ce fel de, cum, când, unde. Important este ca elevii să fie expuşi unor antreprenori, care să vină cu poveştile lor, să pună întrebări, să caute pe net, să înceapă să aibă subiectul acesta ca un subiect important şi la şcoală, dar şi în familiile lor”, a conchis el. 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite