Consumul populaţiei a împins creşterea economică a României la 4,3% în primul trimestru din acest an - INFOGRAFIE

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Creşterea economcă a fost susţinută în special de avansul cu 13,1%, faţă de primul trimestru din 2015, din comerţul en gros şi en detail, service auto, transport, depozitare, hoteluri şi restaurante, cele mai sensibile activităţi la creşterea consumului FOTO Adevărul
Creşterea economcă a fost susţinută în special de avansul cu 13,1%, faţă de primul trimestru din 2015, din comerţul en gros şi en detail, service auto, transport, depozitare, hoteluri şi restaurante, cele mai sensibile activităţi la creşterea consumului FOTO Adevărul

Economia românească a crescut în primul trimestru din acest an cu 4,3% faţă de aceeaşi perioadă din 2015 şi cu 1,6% faţă de trimestrul precedent, susţinută de avansul puternic al consumului populaţiei, potrivit datelor preliminare publicate de Institutul Naţional de Statistică (INS).

Creşterea Produsului Intern Brut (PIB), indicator care arată dimensiunea unei economii, a fost de 4,3% în serie brută faţă de primul trimestru din 2015 şi de 4,2% în serie ajustată în funcţie de factorii sezonieri. În date ajustate sezonier, valoarea PIB pentru primul trimestru a fost de 185,74 miliarde de lei, echivalent cu circa 41,5 miliarde euro.

Datele publicate marţi includ detalii legate de componentele creşterii economice. Astfel, pe partea de formare a PIB, creşterea economcă a fost susţinută în special de avansul cu 13,1%, faţă de primul trimestru din 2015, din comerţul en gros şi en detail, service auto, transport, depozitare, hoteluri şi restaurante, cele mai sensibile activităţi la creşterea consumului.

De asemenea, activităţile de spectacole, culturale şi recreative au avansat cu 8,9%, iar activitatea din sectorul informatică şi comunicaţii a crescut cu 7,6%. 

Singurul domeniu în declin faţă de primele trei luni din 2015 a fost agricultura, cu o scădere a activităţii cu 1,1% în primul trimestru din acest an. 

Pe partea de utilizare a PIB, cheltuielile de consum ale populaţiei au urcat în primul trimestru cu 10% faţă de aceeaşi perioadă din 2015, contribuind cel mai mult la creşterea economică. 

Vânzările din sectorul de retail au fost stimulate de măsurile fiscale ale guvernului. Astfel, de la 1 ianuarie 2016 au intrat în vigoare mai multe reduceri de taxe şi impozite.

Cota generală de TVA a scăzut de la 24% până la 20%, iar cota TVA pentru apa potabilă şi pentru cea folosită în irigaţii a scăzut de la 24% până la 9%.

Compararea datelor economice din primul trimestru al acestui an cu cele din aceeaşi perioadă din 2015 este influenţată şi de reducerea TVA la alimente de la 24% până la 9%, de la 1 iunie 2015.

Datele INS publicate marţi mai arată că formarea brută de capital fix, un indicator al investiţiilor din economie, a crescut în primul trimestru cu 7% faţă de perioada ianuarie-martie 2015.

"O contribuţie negativă la creşterea PIB a avut-o exportul net (-3,4%), consecinţă a creşterii cu 1,2% a volumului exporturilor de bunuri şi servicii corelată cu o creştere semnificativ mai mare a volumului importurilor de bunuri şi servicii, cu 8%", punctează INS. 

Creşterea economică anunţată de INS a depăşit estimările analiştilor. Un sondaj Bloomberg anticipa un avans al economiei româneşti cu 3,9% în primul trimestru, aceasta fiind media estimărilor economiştilor consultaţi de agenţia internaţională de ştiri.

Pentru întregul an 2016, Fondul Monetar Internaţional (FMI), Comisia Europeană şi Guvernul României estimează un avans economic de 4,2%, în timp ce Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) mizează pe o creştere de 4%.

INFOGRAFIE consum luna aprilie 2016
Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite