Consiliul Concurenţei: Noul Cod Silvic riscă să închidă fabrici de prelucrare a lemnului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Noul Cod Silvic face mai mult decât să modifice o lege din 2008, generând şi una dintre cele mai aprinse şi sensibile dezbateri ale momentului: cine şi cum va exploata fondul forestier? Totodată, de forma finală a noului cod depind strategiile de business ale principalilor investitori din domeniul exploatării lemnului, scrie Adevărul Financiar.

Acum ochii acestora sunt aţintiţi către decizia pe care urmează să o ia plenul Senatului, după ce noua formă a legii a fost retrimisă Parlamentului spre reexaminare de către preşedintele Klaus Iohannis. Actul normativ care modifică şi completează legea 48/2008 (Codul Silvic) iniţiat de PSD, PC şi UDMR a fost votat în luna februarie de ambele camere ale Parlamentului şi trimis spre promulgare preşedintelui.

Pe lângă Parlament şi Preşedinţie, dezbaterea angrenează companii multinaţionale, interese de partid, interese de business locale şi asociaţii patronale sau ale proprietarilor de păduri. Disputa privind modificările aduse vechiului Cod Silvic se poartă cu precădere în jurul a două cifre: 1) amenajarea pădurilor este obligatorie doar pentru pădurile mai mari de 10 hectare şi 2) pragul maxim de 30% dintr-un sortiment industrial de masă lemnoasă din fiecare specie care poate fi achiziţionat/ procesat de către un operator sau un grup de operatori economici.

Citiţi mai multe pe Adevărul Financiar

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite