Consilier prezidenţial: România va beneficia, până în 2027, de cea mai mare sumă obţinută vreodată din finanţări europene

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO: Presidency.ro
FOTO: Presidency.ro

România va beneficia, până în 2027, de cea mai mare sumă obţinută vreodată de ţara noastră din finanţări europene, arată consilierul prezidenţial pe probleme economice şi sociale Cosmin Marinescu într-o analiză pe blogul său.

Potrivit acestuia, pe lângă cele 29,2 miliarde de euro ale PNRR, din care primele  tranşe au început deja să vină, prin intermediul programelor operaţionale, ţara noastră poate atrage încă 30 de miliarde de euro, la care se adaugă şi alte finanţări specifice de câteva miliarde.

„În aceste condiţii, capacitatea României de a absorbi fondurile europene devine factorul esenţial al creşterii economice în următorii ani. Întărirea capacităţii administrative este factorul cheie de care depinde implementarea eficientă şi la timp a proiectelor de investiţii.

Avem însă de înfruntat una dintre cele mai dure provăcări, aceasta fiind provocarea cantitativă, cea care decurge din implementarea unui volum de investiţii fără precedent, comprimat în doar 5 ani, în condiţiile în care economia noastră se confruntă , totuşi, cu un angrenaj deficitar de forţă de muncă, furnizor şi chiar mijloace tehnice. De aceea, implicarea mediului de afaceri în realizarea investiţiilor este deosebit de importantă.”, susţine Cosmin Marinescu.

În acest context, susţine specialistul, este binevenit obiectivul Guvernului de a avea 7% din PIB pentru investiţii în bugetul anului 2022, cu precădere în ceea ce priveşte investiţiile din fonduri europene, pentru că acestea trebuie să preleveze, atât în programare cât şi în execuţie, în raport cu investiţiile din bani naţionali.

„Pentru 2022 este esenţial să avem un buget solid şi credibil care să ofere încredere mediului investiţional şi să susţină stabilitatea financiară de care România are atâta nevoie în această perioadă. Trebuie să ţintim ambiţios, însă credibil, creşterea ponderii în PIB a veniturilor fiscale, fără de care consolidarea finanţelor publice în următorii ani devine practice imposibilă.”, susţine consilierul prezidenţial.

Conform sursei citate, rămân în continuare problematice deficitele externe care se adâncesc cu cifre record.

„Dacă ne uităm la balanţa comercială, observăm că, în ultimii ani, cele mai mari deficite sunt înregistrate, în mod sistematic, pentru două categorii importante, produsele chimice şi produsele alimentare. În ultimii 5 ani, deficitele aferente acestor două categorii au ajuns să reprezinte, cumulate, cam jumătate din deficitul commercial total al României.”, a mai precizat specialistul.

Analiza consilierului Cosmin Marinescu poate fi consultată aici.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite