Consilier prezidențial: România a traversat destul de bine crizele suprapuse

0
Publicat:

Consilierul prezidențial pe economie, Cosmin Marinescu, a vorbit în cadrul Forumului Forbes 2023 despre crizele suprapuse prin care a trecut România, concluzionând că statul le-a traversat destul de bine. Totodată, consilierul a subliniat că este esențială stabilitatea politică în perioada următoare. 

FOTO Mediafax
FOTO Mediafax

„Privind retrospectiv, putem conchide că România a traversat destul de bine crizele suprapuse cu care ne-am confruntat în ultimii ani. Criza energetică a fost ținută în frâu, prin diverse măsuri compensatorii, iar creșterea economică ne-a plasat în 2022 pe locul 10 în Uniunea Europeană, urcând 9 poziții față de anul 2021”, susține consilierul prezidențial Cosmin Marinescu, care a vorbit în cadrul Forumului Forbes 2023.

Cosmin Marinescu a subliniat însă că „prognozele actuale indică și pentru România o decelerare a creșterii economice în 2023. Dinamica PIB din prima parte a anului, rămânerea industriei în teritoriu negativ și încetinirea consumului vor atenua estimările inițiale de creștere”.

„Însă avansul economic al României va rămâne, în continuare, superior mediei de la nivelul Uniunii Europene. Deficitele externe par să fi intrat treptat pe culoarul ajustării, în contextul în care creșterea consumului încetinește semnificativ. Pe primele 7 luni ale anului, deficitul de cont curent a scăzut cu aproape 22%, iar deficitul comercial cu 17%, însă prin reducerea importurilor, nu ca efect calitativ dorit în planul competitivității”, a mai arătat consilierul.

Privind faptul că România a ajuns la o inflație de o cifră, consilierul a mai punctat că „datele recente arată că presiunile inflaționiste sunt în continuare active”. 

Cu privire la datoria publică a României, Cosmin Marinescu a subliniat că „se menține în limite sustenabile, chiar dacă cifrele recente s-au intersectat și cu pragul de 50% din PIB”.

„Date fiind măsurile fiscal-bugetare avute în vedere, sperăm să se adeverească proiecțiile programului de guvernare actual, care prevede reducerea la 46% a ponderii datoriei publice în PIB la sfârșitul anului 2024”, a mai adăugat consilierul.  

Totodată, consilierul a explicat că, „pentru perioada următoare, așteptările în materie de performanță se bazează, într-o măsură semnificativă, pe investițiile din fonduri europene, realizarea reformelor structurale și rezultate sustenabile ale politicilor fiscal-bugetare”, atrăgând atenția că, „în acest sens, stabilitatea politică în planul guvernării este o condiție esențială inclusiv pentru parcursul de creștere economică al României”.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite