Comisia Europeană prelungeşte plăţile agricole directe până la 15 octombrie în loc de 30 iunie, dar România va achita subvenţiile la timp

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Fermierii din România îşi vor primi banii la timp, chiar dacă UE oferă statului posibilitatea de a prelungi plata până la 15 octombrie
Fermierii din România îşi vor primi banii la timp, chiar dacă UE oferă statului posibilitatea de a prelungi plata până la 15 octombrie

Comisarul european pentru Agricultură, Phil Hogan, a anunţat prelungirea până la 15 octombrie, în loc de 30 iunie, a datei-limită până la care statele membre pot face plăţi directe în cadrul Politicii Agricole Comune (PAC) fără nicio reducere a ratei de rambursare de la Uniunea Europeană către statele membre, potrivit un comunicat de presă al Executivului comunitar.

Pentru România, această prelungire ar putea însemna că fermierii nu vor primi banii decât spre toamnă, dar reprezentanţii Ministerului Agriculturii au dat asigurări, în repetate rânduri, că plăţile vor fi făcute în proporţie de cel puţin 95% până la 30 iunie.

Sau: dacă statul membru - inclusiv România - depăşea acest termen (30 iunie), nu mai putea face plăţile pentru că nu i s-ar mai fi decontat în totalitate de la UE.

„Există, într-adevăr, state care nu au reuşit să facă nicio plată şi pentru acelea este binevenit termenul 15 octombrie în loc de 30 iunie.
În România, ministerul ne-a transmis că plăţile vor fi făcute până la 30 iunie, dificultăţile tehnice fiind depăşite“, a explicat pentru „Adevărul“ Emil Dumitru, preşedintele Pro Agro.

„Concret, este vorba despre plăţile directe pe suprafaţă, sprijinul cuplat şi sprijinul zootehnic - în total, 1,599 miliarde de euro, bani pe care am fi riscat să-i dezangajăm. Doar ajutoarele naţionale tranzitorii se dau de la bugetul de stat“, a mai spus liderul patronal.

Hogan: „O măsură excepţională“

Phil Hogan a subliniat că aceasta este „o măsură excepţională, care reflectă dificultăţile cu care unele agenţii de plăţi s-au confruntat în primul an de implementare a noii politici agricole comune (PAC).

Ea înseamnă o flexibilitate fără precedent din partea Comisiei Europene şi,  pe baza nivelurilor actuale de plăţi, ar putea genera economii în valoare de milioane de euro pentru acele state membre sau regiuni, şi agricultorii lor, care nu au efectuat plăţile până la data de 30 iunie“.

Derogarea „nu trebuie folosită ca o scuză“ pentru întârzieri

Prezenta derogare, care poate fi aplicată numai la nivelul statelor membre, înseamnă că plăţile pot fi făcute şi după 30 iunie, fără reducerile sus-menţionate, se mai arată în comunicatul de presă.

Phil Hogan a adăugat, luând în considerare dependenţa de plăţile directe pe care mulţi fermieri o au, în special din cauza dificultăţilor actuale de pe piaţă cu privire la fluxul de numerar, că această derogare nu trebuie să fie folosită ca o scuză pentru a încetini ritmul de efectuare al plăţilor şi a cerut agenţiilor de plăţi să acorde prioritate celor restante, în scopul de a maximiza efectuarea lor până la 30 iunie.

Ce s-ar fi întâmplat după vechiul termen

Pornind de la discuţiile avute cu reprezentanţii unor state membre şi regiuni, Phil Hogan spune că are încrederea că această măsură, care foloseşte „toate mijloacele posibile la dispoziţia Comisiei, îndeplineşte în totalitate nevoile acestora în termeni de flexibilitate maximă şi garantarea rambursării integrale a valorii plăţilor“.

Iniţiativa comisarului european pentru agricultură şi dezvoltare rurală vine ca răspuns la dificultăţile cu care unele state membre sau regiuni se confruntă în finalizarea plăţilor, înainte de data-limită de 30 iunie.

În conformitate cu normele europene, pentru plăţile efectuate după această dată se aplică reduceri ale ratei de rambursare de 10% (pentru cele efectuate în luna iulie), 25% (august) şi 45% (septembrie).

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite