Comisia Europeană: Lucrătorii detaşaţi ar trebui să primească salarii echivalente cu cele ale localnicilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Comisia Europeană a propus marţi ca muncitorii care sunt angajaţi într-un stat membru UE şi sunt detaşaţi temporar de angajator într-un alt stat membru, să primească salarii echivalente cu cele ale muncitorilor din ţara gazdă, nu salariul minim din acea ţară.

Propunerea Comisiei Europene este de fapt o revizuire a legii UE din 1996 legată de muncitorii detaşaţi care a generat controverse în trecut. Uniunea Europeană se luptă să reconcilieze mobilitatea forţei de muncă la nivelul întregului bloc comunitar cu diferenţele foarte mari în ceea ce priveşte salarizarea şi nivelurile de protecţie socială din ţările membre, conform Reuters.

Legislaţia actuală nu obligă angajatorul să plătească muncitorul detaşat cu mai mult decât salariul minim din ţara gazdă, notează Agerpres.

„Acest fapt poate crea diferenţe salariale între lucrătorii detaşaţi şi lucrătorii locali şi ar putea duce la concurenţă neloială în rândul întreprinderilor. Acest lucru înseamnă că, adeseori, nivelul de salarizare în cazul lucrătorilor detaşaţi este inferior celui aplicabil altor lucrători care ocupă acelaşi loc de muncă”, susţine CE.

„De acum înainte, toate normele privind salarizarea care se aplică în general lucrătorilor locali vor trebui să se aplice şi lucrătorilor detaşaţi. Salarizarea nu va include numai salariul minim, ci şi alte elemente, cum ar fi primele sau indemnizaţiile, după caz. Statelor membre li se va solicita să specifice în mod transparent diferitele componente ale salarizării practicate pe teritoriul lor. Normele stabilite prin lege sau prin convenţiile colective de aplicare generală devin obligatorii pentru lucrătorii detaşaţi în toate sectoarele economice. De asemenea, propunerea oferă statelor membre posibilitatea de a le impune subcontractanţilor să acorde lucrătorilor lor acelaşi salariu ca principalul contractant”, se arată în comunicatul Comisiei Europene.

Costul mediu pentru o oră de lucru era 40,30 euro în Danemarca şi 39,10 euro în Belgia dar doar 3,80 euro în Bulgaria şi 4,60 euro în România, conform datelor Eurostat.

Propunerea Comisiei Europene trebuie susţinută de Parlamentul European şi de autorităţile din statele membre UE pentru a deveni lege.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite