Comisia Europeană a acceptat realocarea a 240 milioane de euro către Programul Operaţional Regional

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Comisia Europeană a aprobat vineri cererea României privind realocarea de fonduri de la Programele Operaţionale Sectoriale de Mediu şi Transport către Programul Operaţional Regional, banii urmând să fie investiţi în şcoli, spitale şi drumuri judeţene, anunţă Mediafax.

Suma aprobată de oficialii europeni se ridică la 240 de milioane de euro, aceasta provenind de la Programul Operaţional Sectorial Transport (140 de milioane de euro) şi Programul Operaţional Sectorial Mediu (100 de milioane de euro), potrivit comunicatului transmis de Ministerul Fondurilor Europene.

Modul de distribuţie a banilor prevede alocarea a 173 de miloane de euro pentru construirea sau renovarea şcolilor şi spitalelor, iar 67 de milioane de euro vor fi folosiţi pentru drumuri judeţene.

„Aşa cum am promis, aceşti bani vor fi folosiţi pentru a finanţa şcoli, spitale şi drumuri judeţene. Pentru şcoli şi spitale este alocată o sumă de 173 milioane de euro, iar pentru drumuri judeţene o sumă de 67 milioane de euro. Realocarea fondurilor către aceste domenii prioritare ale României va duce la creşterea nivelului de trai al românilor”, a declarat Eugen Teodorovici, ministrul Fondurilor Europene.

Acesta a subliniat faptul că realocarea de fonduri nu va afecta implementarea proiectelor aprobate.

Tot oficialul român a mai precizat că programul căruia i s-au transferat noi fonduri este cel mai performant, acesta reuşind să atragă circa 1,65 de miliarde de euro.

„Programul Operaţional Regional, către care a fost redistribuită suma de 240 milioane de euro, este cel mai performant program. Prin intermediul acestui program, România a atras până la data de 17 decembrie peste 1,64 miliarde de euro. În acelaşi timp, sumele solicitate Comisiei prin intermediul POR pentru a fi rambursate României, se ridicau la aproximativ 1,75 miliarde de euro. Astfel, rata de absorbţie curentă aferentă POR era de aproximativ 47%. Tot la data de 17 decembrie, rata de absorbţie curentă a fondurilor structurale şi de coeziune era de peste 28%”, se mai arată în comunicat.

În acest an, România a încasat de la Comisia Europeană fonduri în valoare de 2,4 miliarde de euro, mai mult decât în perioada 2007-2012, ceea ce înseamnă o creştere a absorbţiei de fonduri de la 9,7% la 27%.


Citeşte şi:

România a absorbit în 2013 mai multe fonduri europene decât în primii cinci ani, dar nu a ajuns decât la aproape 30%. Mai avem trei ani să cheltuim banii

România a încasat în acest an de la Comisia Europeană (CE) o sumă de 2,4 miliarde de euro din absorbţia fondurilor europene, mai mult decât în toată perioada 2007-2012.

Preşedintele CNAS susţine că spitalele vor avea o finanţare mai bună în 2014

În 2014, spitalele vor primi o finanţare mai bună din partea Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS). Anunţul a fost făcut de preşedintele instituţiei, medicul Cristian Buşoi. O atenţie specială va fi acordată spitalelor cu finanţare din fonduri europene şi de la bugetele locale, a completat oficialul.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite