Codul Roșu golește buzunarele românilor. Ce puteți face pentru a consuma mai puțină energie electrică

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Codul Roșu instaurat de câteva zile în România golește buzunarele românilor, cheltuielile cu energia electrică fiind estimate la un nivel de patru ori mai mare decât în perioade normale din punct de vedere al temperaturilor exterioare.

Cineva reglează temperatura aerului condiționat cu o telecomandă
Codul Roșu instaurat de câteva zile în România golește buzunarele românilor. Foto Shutterstock

Într-un apartament cu două camere din București consumul de energie electrică medie ajunge până la 100 KWh, fără utilizarea unui sistem de aer condiționat, precizează Dumitru Chisăliță, președintele Asociației Energia Inteligentă (AEI). Astfel, factura lunară cu energie electrică pentru un apartament se ridică la cca 66,47 lei cu TVA inclus (datorită faptului că avem un preț plafonat diferit pentru un consum lunar sub 100 kWh/lună – 0,68 lei/kWh).

image

Un sistem de aer condiționat de 18.000 BTU/h (5.274 W), care poate să asigure necesarul de frig dintr-un apartament de 2 camere, are un consum de aproximativ 1,55 kWh pentru a răci aerul de la 30 - 32 C la 25 – 27 C. Într-o lună de vară cu temperaturi normale în București acesta funcționează în medie cca. 4 ore pe zi, cca. 100 de ore pe lună, generând astfel un consum total de energie electrică de cca 185 kWh/lună.

Având în vedere că funcționarea sistemului de aer condiționat determină o creștere a consumului cu 87 kWh/lună (47% mai mult decât în lipsa unui sistem de aer condiționat), respectiv trecem în alt sistem de tarifare, 0.8 leikWh/lună pentru un consum între 100 – 255 kWh/lună, factura lunară crește cu 123%, la 148 lei cu TVA inclus. De precizat că factura la energie electrică crește cu cca. 81 lei/lună datorită temperaturilor de vară, sistemului de aer condiționat și prețurilor plafonate diferențiat pentru energia electrică.

image

În situația în care temperaturile aerului ating valori de 38 – 40 C, necesarul de frig pentru a asigura o temperatură a aerului de 25 C în apartament, crește, respectiv crește numărul de ore de funcționare a echipamentului de aer condiționat. Acesta funcționează în medie cca. 6,5 ore pe zi, cca. 195 de ore pe lună, generând astfel un consum total de energie electrică de cca 272 kWh/lună.

Având în vedere că funcționarea intensivă a sistemului de aer condiționat determină o creștere a consumului cu 202 kWh/lună (64% mai mult decât în lipsa unui sistem de aer condiționat), respectiv trecem în alt sistem de tarifare, 1,3 lei kWh/lună pentru un consum între 255 – 300 kWh/lună, factura lunară crește cu 425% (față de situația în care nu ar fi fost folosit un sistem de aer condiționat), la 349 lei cu TVA inclus. De precizat că factura la energie electrică crește cu cca. 349 lei/lună, datorită temperaturilor extreme, sistemului de aer condiționat și prețurilor plafonate diferențiat pentru energia electrică.

image

„În situația în care nu am fi avut prețuri plafonate și diferențiate la energie electrică temperaturile extreme din această lună ar fi dublat facturile românilor la energie electrică (considerând prețul energiei electrice la un nivel de 0,68 lei/kWh), dar prețurile plafonate și diferentiate le va crește cu până de 4 ori”, punctează Dumitru Chisăliță, președintele Asociației Energia Inteligentă (AEI).

Ce puteți face pentru a consuma mai puțină energie electrică

Dumitru Chisăliță, expert în energie, a explicat la Digi24 cum puteți obține o factură mai mică la energie electrică în această perioadă.

"Sunt câteva trucuri simple. Primul oprirea efectului de seră al razelor solare, deci o umbrire pe interior sau exterior, ceea ce înseamnă câteva grade în minus în casă. Al doilea este aerisirea apartamentului, mai ales dimineța, când temperatura nu e așa ridicată. Trebuie să ventilăm casa și spoi să facem aerisirea. Aparatul de aer condiționat trebuie setat în această perioadă la 25 - 26 de grade, nu așa cum e tendința de 21 - 22 de grade, deoarece doar așa facturile nu vor crește atât de mult. Setarea la 25 - 26 de grade nu înseamnă o abordare serioasă, corpul uman nu se pretează la treceri bruște de temperatură, chiar dacă simțim că e benefic, sunt probleme de metabolism", a declarat Chisăliță.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite