Cod roșu de caniculă. Ce județe sunt sub avertizare. De săptămâna viitoare vremea se schimbă radical

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Temperaturile caniculare persistă în sudul țării, iar pentru sâmbătă și duminică, 22-23 iunie 2024, meteorologii au emis două avertizări Cod Roșu pentru mai multe județe din sudul țării. Ne vom confrunta cu un val de căldură persistent și intens.

Cod Roșu de caniculă în cinci județe din sudul țării, sâmbătă, 22 iunie
Cod Roșu de caniculă în cinci județe din sudul țării, sâmbătă, 22 iunie

Cald va fi și vineri, 21 iunie 2024, când sunt în vigoare două avertizări, Cod Galben, respectiv Cod Portocaliu.  

Valul de căldură se va menține în Maramureș, cea mai mare parte a Transilvaniei și local în Crișana, Oltenia și Muntenia, unde temperaturile maxime se vor situa în general între 31 și 34 de grade. Disconfortul termic va fi ridicat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) se va situa în jurul pragului critic de 80 de unități”, preciează meteorologii cu privire al zonele aflate sub avertizare Cod Galben.

Temperaturile vor fi și mai ridicate, vineri, 21 iunie 2024, în Banat, în sudul Crișanei, al Olteniei și al Transilvaniei, precum și în sud-vestul Munteniei. Se vor înregistra temperaturi deosebit de ridicate pentru această dată. Maximele se vor situa, în general, între 33 și 36 de grade, va fi caniculă și disconfort termic accentuat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități.

Local noaptea va fi tropicală, cu temperaturi minime ce se vor situa în jurul valorii de 20 de grade.

Cod Roșu de caniculă în cinci județe, sâmbătă și duminică

Temperaturile vor fi și mai ridicate în cinci județe ale țării, sâmbătă, 22 iunie. În Dolj, Olt, Teleorman și în sudul județelor Vâlcea și Argeș temperaturile vor crește până aproape de 40 grade Celsius la umbră. 

În județele Dolj, Olt, Teleorman și sudul județelor Vâlcea și Argeș, valul de căldură va fi intens și persistent, iar temperaturile vor fi deosebit de ridicate, pentru a patra zi consecutiv. Temperaturile maxime vor fi de 38...39 de grade, iar cele minie, se vor situa în jurul a 20 de grade (nopți tropicale). Va fi caniculă și disconfort termic deosebit de accentuat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități”, avertizează specialiștii ANM.

Și mai multe județe vor fi sub Cod Roșu duminică, 23 iunie 2024
Și mai multe județe vor fi sub Cod Roșu duminică, 23 iunie 2024

Duminică, 23 iunie 2024, avertizarea Cod Roșu se extinde și în Giurgiu și Dâmbovița. 

În județele Dolj, Olt, Teleorman, Giurgiu, Ilfov, în sudul județelor Vâlcea, Argeș, Dâmbovița, precum și în municipiul București, valul de căldură va fi intens și persistent, iar temperaturile vor fi deosebit de ridicate, pentru a cincea zi consecutiv. Temperaturile maxime vor fi de 38...39 de grade, iar cele minime, se vor situa în jurul a 20 de grade (nopți tropicale). Va fi caniculă și disconfort termic deosebit de accentuat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități”, se menționează în avertizarea ANM.

Ce se întâmplă săptămâna viitoare

Temperaturile vor începe să scadă de săptămâna viitoare, când în sud se vor înregistra temperaturi de 34-35 grade Celsius, în timp ce în restul țării valorile vor fi și mai scăzute.

Meteorologul Meda Andrei a atras în schimb atenția, într-o intervenție în direct la Digi 24, că în toată țara, la schimbarea masei de aer cald, vor avea loc fenomene de instabilitate. 

„Atenție, atunci când se schimbă o masă de aer atât de cald, și cu câteva grade, uneori mai multe grade, se întâmplă să apară instabilitate atmosferică accentuată. Prin urmare, da, scăpăm încet-încet de temperaturile acestea ridicate, însă va fi o perioadă în care, la un moment dat, fiecare regiune va experimenta din nou fenomene specifice instabilității atmosferice accentuate. Vor fi vijelii, grindină de dimensiuni medii, poate chiar mai mari, ploi torențiale, acumulări de cantități mai mari de apă în momentele în care se va face trecerea de la o masă de aer foarte caldă la cea care va veni dispre Euripa Centrală”, a spus meteorologul, pentru Digi 24.

MeteoPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite