Clienţii Omniasig pot verifica pe site-ul PAID valabilitatea poliţelor obligatorii pentru locuinţe cumpărate de la companie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Proprietarii care deţin o poliţă de asigurare obligatorie a locuinţelor (PAD), emisă prin Omniasig, pot verifica electronic valabilitatea acesteia pe pagina web a Pool-ului de Asigurare Împotriva Dezastrelor Naturale (PAID), a anunţat asigurătorul.

Pentru a verifica valabilitatea poliţelor PAD emise prin Omniasig, asiguraţii trebuie să introducă seria şi numărul poliţei, codul numeric personal (CNP) şi numărul de identificare al asiguratului.

„Menţionăm că Omniasig a început să emită poliţe PAD din 29 august 2013 şi, până la 15 aprilie 2014, această societate a emis 66.896 asigurări obligatorii de locuinţă, din care poliţe PAD de tip A (prima obligatorie de 20 euro) - 64.197 şi poliţe PAD de tip B (primă obligatorie de 10 euro) - 2.620“, se arată într-un comunicat al PAID, citat de Mediafax.

În august 2013, Omniasig a încheiat un protocol cu PAID pentru distribuirea poliţei de asigurare obligatorie a locuinţei (PAD), ca urmare a modificarii legislaţiei privind asigurare obligatorie a locuinţelor din 17 iulie 2013.

verificare polita PAD pe site PAID

Procurorii şi poliţiştii au făcut, miercuri, 49 de percheziţiile la sedii centrale şi la sucursale ale Omniasig din Bucureşti şi din toate judeţele, într-un dosar în care a fost începută urmărirea penală pentru abuz în serviciu şi fals intelectual.

Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie a arătat joi, într-un comunicat de presă, că în această cauză au fost audiate mai multe persoane, iar în urma efectuării percheziţiilor au fost identificate şi ridicate mai multe înscrisuri, care urmează să fie analizate în cadrul probatoriului administrat.

Potrivit sursei citate, din probatoriul administrat până la acest moment a rezultat că, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, mai mulţi angajaţi ai firmei de asigurare au încheiat cu persoane fizice contracte de asigurare a locuinţelor, cu încălcarea dispoziţiilor legale în materie.

Astfel, începând din 27 iulie 2013, s-a instituit pentru proprietarii de locuinţe obligaţia încheierii unei poliţe de asigurare obligatorie a locuinţei (PAD - poliţă de asigurare contra dezastrelor naturale: cutremure, inundaţii şi alunecări de teren), în format electronic, separat de încheierea unei poliţe de asigurare facultativă care ar acoperi aceste riscuri.

Prin modificările aduse Legii 260/2008 de dispoziţiile Legii 243 din 17 iulie 2013, publicată în Monitorul Oficial din 24 iulie 2013 şi intrată în vigoare la data de 27 iulie 2013, persoanele fizice şi juridice nu mai puteau încheia contracte de asigurare facultativă a locuinţelor decât dacă încheiau, în prealabil, o asigurare obligatorie a acestora.

În aceste condiţii, susţin procurorii, societăţile de asigurare puteau încheia contracte de asigurare facultativă numai după ce verificau condiţiile existenţei asigurării obligatorii a locuinţei, inclusiv, dacă asiguratul a plătit prima obligatorie de 20 de euro pentru locuinţele de tip A şi 10 euro pentru locuinţele de tip B.

Sumele de 20 şi, respectiv, 10 euro trebuiau virate de societăţile de asigurare în conturile societăţii de asigurare PAID (Pool-ul de Asigurare împotriva Dezastrelor Naturale, societate de asigurare de interes public, componentă esenţială în cadrul programului român de asigurarea catastrofelor), se mai arată în comunicat.

„Antedatând poliţa de asigurare facultativă, s-a creat aparenţa că respectivele contracte ar fi fost încheiate într-un moment în care nu exista obligativitatea încheierii asigurării obligatorii şi, respectiv, a încasării primei de asigurare revenite PAID“, potrivit Parchetului instanţei supreme.

Procurorii au mai arătat că, dacă ar fi procedat conform normelor legale în vigoare, angajaţii companiei de asigurare ar fi trebuit să încheie, într-o primă fază, asigurarea obligatorie şi să încaseze suma de 20, respectiv 10 euro ce urma a fi virată în contul PAID.

PAID a fost înfiinţată în septembrie 2009 şi are un capital social de 19,34 milioane de lei. Cei mai mari acţionari ai asigurătorului sunt Astra, Groupama şi Gothaer România, fiecare cu 15%. Generali România are o participaţie de 11%, iar ABC Asigurări, Carpatica Asig, Certasig, City Insurance, Credit Europe Asigurări, Euroins, Grawe România şi UNIQA România deţin câte 5,5% din acţiuni.

Primele poliţe PAD au fost emise de PAID în iulie 2010.


Mai puteţi citi: 

Economie



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite