Ciucă: Guvernul va sprijini eforturile de a pune în valoare capacitatea Azomureș
0Reluarea producției de îngrășăminte chimice este o prioritate pentru agricultura și securitatea alimentară a țării noastre, a transmis, joi, premierul Nicolae Ciucă. Potrivit acestuia, Guvernul va sprijini, astfel, eforturile de a pune în valoare capacitatea Azomureș, companie cu o producție anuală de aproximativ 1,5 milioane de tone de îngrășăminte.

Premierul a efectuat o vizită în județul Mureș, unde s-a întâlnit cu reprezentanții conducerii combinatului Azomureș.
„Am avut astăzi, în cadrul vizitei pe care o efectuez în județul Mureș, o întâlnire cu reprezentanții conducerii combinatului Azomureș. Acest combinat, care rămăsese singurul producător de îngrășăminte pentru agricultură din România, a oprit anul trecut producția, din cauza creșterii prețurilor la gaze naturale. Reluarea producției de îngrășăminte chimice este o prioritate pentru agricultura și securitatea alimentară a țării noastre, mai ales în actualul context generat de conflictul din Ucraina, cu efectele economice și sociale pe care acesta le-a generat.”, a precizat premierul Nicolae-Ionel Ciucă.
Conform oficialului, prin lipsa acestor fertilizanți de pe piața internă, cei mai afectați au fost agricultorii care au fost nevoiți să apeleze la importuri, lucru care a dus la costuri mai mari de producție.
„Guvernul va sprijini eforturile de a pune în valoare capacitatea Azomureș, companie cu o producție anuală de aproximativ 1,5 milioane de tone de îngrășăminte, din care 1,1 pentru piața internă. În 2021, compania a înregistrat o cifră de afaceri netă de 2,5 miliarde de lei și un profit net de 86,6 milioane de lei, argumente solide că această fabrică are potențial important de valorificat.”, a mai menționat sursa citată.
În luna iunie a anului trecut, Azomureș a luat decizia de a suspenda producția de amoniac, iar în septembrie 2022 singurul producător de îngrăşăminte pentru agricultură din România, anunța un nou set de măsuri de reducere a activităţilor de pe platforma de producţie, fiind afectat de creşterea preţurilor la energie.
Conform reprezentanților companiei, producția de îngrășăminte a fost redusă semnificativ în cursul anului 2022.