Cioloş a trimis Corpul de Control la Ministerul Economiei pentru a verifica organizarea târgului SIAL

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Corpul de Control al premierului a demarat o acţiune de documentare la Ministerul Economiei, pentru a vedea cum a fost pregătită participarea producătorilor agricoli români la târgul SIAL din Paris, a anunţat miercuri  Liviu Iolu, purtătorul de cuvânt al Guvernului.

UPDATE Ministerul Economiei ia în calcul să dea Visa SA în judecată, după scandalul creat în jurul târgului din Paris

Ministerul Economiei caută soluţii să iasă din scandalul creat în jurul organizării defectuoase a târgului SIAL din Paris, una dintre cele importante expoziţii de inovaţie în gastronomie din lume, luând inclusiv în calcul să dea în judecată Visa SA, firma care a fost desemnată câştigătorul licitaţiei pentru organizarea evenimentului, au declarat miercuri surse oficiale din cadrul instituţiei, pentru News.ro. Scandalul a pornit după de chef Adrian Hăidean a postat, pe Facebook, imagini de la târg şi a criticat organizarea defectuoasă a standului românesc.

Ministerul a cheltuit aproape 1,2 milioane lei cu închirierea spaţiului de 654 de metri pătraţi, taxele obligatorii, branşamentul electric, racordul conductelor de apă şi pentru conexiunea la Internet, dar nu a încheiat şi contractul aferent organizării efective a standurilor.

Instituţia a organizat o licitaţie cu întârziere, însă firma desemnată câştigătoare, Visa SA, cu sediul în Petroşani, a anunţat că nu mai semnează contractul în cauză, pe motiv că nu mai are timpul necesar organizării.


„În această dimineaţă Corpul de control al primului-ministru a început o acţiune de documentare la Ministerul Economiei. Obiectivele acestei acţiuni de documentare sunt demersurile întreprinse de minister pentru participarea României la târgul SIAL Paris, şi anume modalitatea de închiriere a spaţiului destinat standului României, derularea procedurii de atribuire a contractului şi sumele plătite pentru asigurarea participării României la târg şi concluziile de la nivelul prim-ministrului vor veni după ce acţiunea Corpului de control va fi gata'', a declarat purtătorul de cuvânt al Guvernului, Liviu Iolu.


Producătorii agricoli români care au participat la târgul SIAL Paris au reclamat faptul că Ministerul Economiei nu a amenajat standul României, astfel că au trebuit să improvizeze standuri cu ajutorul altor participanţi la târg.

Reacţia ministrului Economiei

Ministrul Economiei, Costin Borc, a reacţionat pe pagina sa de Facebook. Standurile româneşti de la târgul internaţional SIAL Paris nu au fost poate aşa cum ar fi trebuit să fie, însă Ministerul Economiei nu a cerut bani nimănui şi a plătit 300.000 de euro pentru chirie şi pentru utilităţi, a scris ministrul de resort, Costin Borc, pe pagina sa de Facebook.

"Poate că standurile nu sunt cum am vrea să fie, sigur că sunt multe probleme şi că a fost mult efort să se ajungă acolo. Dar Ministerul Economiei nu a cerut bani nimănui, mai mult de atât, a plătit cei 300.000 de euro pentru chirie şi utilităţi. Trebuie însă să învăţăm din fiecare greşeala, îmi cer scuze faţă de cei pe care i-am supărat sau i-am enervat cu birocraţia din minister. Nu pot decât să-i asigur că fac în fiecare zi tot ce pot ca lucrurile să fie mai uşoare pentru firmele cu care interacţionăm. Câteodată cu succes, câteodată cu eşecuri", a scris Borc.

Organizare precară

Situaţia a fost semnalată şi de chef Adrian Hădean, fost membru al juriului „MasterChef“, care a detaliat într-o intervenţie live pe Facebook că micii producători care ar fi trebuit să beneficieze de o sponsorizare din partea Ministerului Economiei pentru o deplasare la SIAL, cea mai importantă expoziţie de alimente inovatoare din lume, la Paris, au fost umiliţi de reprezentanţii ministerului, fiind nevoiţi să se decurce pe cont propriu pentru a ajunge şi a-şi expune produsele.

Hădean a spus că Ministerul Economiei trebuia să finanţeze deplasarea, expunerea şi şederea micilor producători români la târgul cu pricina, dar pe ultima sută de metri nu a mai oferit banii necesari, cerându-le românilor să scoată bani din propriul buzunar pentru a ajunge la Paris.

„SIAL ar fi fost o şansă foarte bună pentru micii producători să-şi promoveze produsele, dar şi să promoveze România în străinătate. Cu toţii au participat la un program guvernamental intermediat de Ministerul Econimiei, prin care se oferea chiria spaţiului, un stand, chiria standului, transportul oamenilor şi al mostrelor. Cu câteva zile înainte de începerea târgului, toată treaba s-a schimbat.

Ministerul Economiei a început să o dea din colţ în colţ şi să trimită o scrisoare unde scria că nu se mai acordă sponsorizare pentru că reprezentanţii ministerului nu s-au organizat bine. Cine vrea să participe trebuie să plătească suma modică de 1.500 de euro. Pentru un producător mic sunt bani destul de mulţi“, a explicat Adrian Hădean pe contul de Facebook. 

Potrivit lui Hădean, prezenţa românilor la Paris depindea atât de Guvern, cât şi de o firmă care asigura amplasarea stand-urilor.

Dar, din cauza proastei organizări, firma nu a primit banii de la Guvern şi nu i-a mai ajutat pe micii producători. „Organizarea pavilionului românesc cădea în sarcina unei firme, care a participat la licitaţie drept unică firmă şi a câştigat. Doar că din partea Ministerului Economiei nu a fost nimeni la celălalt capăt să şi plătească ce au câştigat. Firma a ajuns la Paris cu marfa în camion, a stat cu ea în parcare două zile şi dacă nu a plătit nimeni a plecat“, a arătat acesta.
 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite