Ciolacu: Trebuie să stabilim cuantumul creșterii salariului minim din construcții și agricultură

0
Publicat:

Premierul Marcel Ciolacu susține că în perioada următoare se vor susține negocierile necesare pentru a se stabili cuantumul creșterii salariului pentru sectorul agricol și de construcții.

Marcel Ciolacu
Marcel Ciolacu

Pachetul de măsuri fiscal bugetare a trecut de Curtea Constituțională și se poate aplica. Trebuie să programăm urgent întâlniri cu patronate și sindicate ca să stabilim împreună cuantumul necesar creșterii salariului minim din construcții și agricultură, astfel încât prin plata CASS nimeni să nu piardă vreun leu la salariu.

Din punctul meu de vedere, ar fi o abordare total neserioasă ca să venim cu alte modificări la codul fiscal după această lege de asumare. Consider că prioritatea Guvernului și a Parlamentului este de a închide jalonul din cererea de plată nr. 4, Reforma Fiscală, care va avea aplicare în anul 2025. Este total neserios să venim cu alte modificări când abia acum legea de asumare a plecat către promulgare. Pentru mine, prioritate, și aștept după promulgarea, propunerile de reorganizare de la toate ministerele din Guvernul României, agențiile și companiile. După promulgare, având cadrul legal, pentru a se face acest lucru”, susține șeful Executivului, în cadrul ședinței de Guvern care a avut loc o zi mai târziu decât în mod normal.

Până la acest moment, sindicatele afiliate Blocului Național Sindical (BNS) propun o majorare mai semnificativă a salariilor din construcții și agricultură, astfel încât angajații să aibă un net egal cu cel de dinaintea eliminării facilităților fiscale.

Blocul Național Sindical propune Guvernului României ca salariul minim să crească la 4.600 de lei brut pentru domeniul construcțiilor, iar în agricultură acesta să crească la 3.500 lei brut.

BNS atrage atenția Guvernului că, pentru creșterea celor două salarii minime, construcții și agricultura, soluția o reprezintă adoptarea unei Ordonanțe de Urgență. Pentru sectorul Construcții, Guvernul a inițiat deja un proiect de OUG pentru cresterea salariului minim din sector, în acest caz singurul aspect de clarificat este nivelul salariului minim si data de la care acesta se aplică. În cazul sectorului Agricultură, în acest moment se impune, în regim de urgență, modificarea Legii 135 / 2022, având în vedere că salariul minim prevăzut de lege va fi, de la 01.10.2023, mai mic decât cel stabilit prin Hotărârea de Guvern de modificare a salariului minim la nivel național. În acest caz, salariul minim prevăzut de Legea 135/2022 va deveni inaplicabil, având în vedere că e mai mic decât cel stabilit ca fiind limita minimă la nivel național. 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite