Ciolacu: Schema de compensare și plafonare a prețurilor la energie electrică va continua și anul viitor

0
Publicat:

Premierul Marcel Ciolacu a anunțat vineri faptul că schema de compensare și plafonare a prețurilor pentru energia electrică vor continua și anul viitor.

colaj foto contor și persoană care numără bancnote de 100 de lei
Schema de compensare și plafonare a prețurilor la energie electrică va continua în 2024

Decizia ca schema de compensare și plafonare să continue și în 2024 a fost luată în ședința de Guvern în care s-a aprobat bugetul pentru anul viitor. În cadrul ședinței s-au realizat și modificările legislative astfel încât la Ministerul Energiei dar și la Ministerul Muncii să fie prins în buget câte un miliard de lei pentru luna ianuarie, care să acopere continuarea acestui schemei de sprijin pentru consumatorii români,

Întrebat la Caransebeş ce se întâmplă cu schema de compensare şi plafonare a preţurilor la energie, premierul Marcel Ciolacu a declarat că: „Continuă. (..) Noi am termina şedinţa de Guvern pe la 12 noaptea (..) azi-noapte am făcut modificările astfel încât şi la Ministerul Energiei şi la MInisterul Muncii, să fie prins în buget câte un miliard de lei pentru luna ianuarie, ceea ce vine din plată din anul anterior, există un delay până verifică facturile ANRE”, a spus şeful Executivului.

El a precizat că „vor continua compensările”. „Cred că avem cele mai mici preţuri, cel puţin la caznic, din Europa, la acest moment”, a completat Ciolacu. Premierul a vorbit şi despre cererea de plată numărul 3, precizând că „este vorba de 2,7 miliarde de euro pe care îi vom primi anul viitor, după verificarea celor 74 de jaloane trimise deja”.

Eu o consider o împlinire a întregului Cabinet, dar e o cerere care trebuia depusă din martie, important este că am reuşit să o depunem, în momentul acesta, şi după modificarea PNRR şi după introducerea capitolelor cu RePower EU”, a concluzionat premierul.

ACUE anunța ieri că bugetul pentru anul 2024 nu include nicio sursă de finanțare pentru schemele de sprijin pentru consumatorii de energie, amintind că restanţele de plată sunt de peste 3 miliarde de lei și nici acestea nu sunt acoperite în buget.

ACUE a transmis o informare presei în care anunță că a constatat „cu mare îngrijorare că fondurile alocate pentru finanțarea reducerilor de preț acordate clienților casnici și noncasnici de energie sunt cvasi inexistente, la Fondul de Tranziție figurând suma de 0 lei”. În consecință, Federația solicita Guvernului României să confirme dacă suma alocată de 0 lei reprezintă decizia de a renunța la schemele de sprijin pentru consumatorii de energie. În cazul menținerii schemelor de sprijin, solicităm asigurarea surselor de finanțare.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite