Chiriile explodează în Germania. Deficitul de locuințe a dus la creșterea prețurilor: „Un dezastru de neimaginat”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Situația de pe piața germană de închiriere a locuințelor a devenit „din ce în ce mai dramatică”, au avertizat experții în drepturile chiriașilor. Astfel că cei care nu au propria locuință se vor confrunta cu „un an foarte greu”, deoarece prețul chiriilor a crescut, pe fondul penuriei de locuințe, relatează publicația The Local.

Afluxul de refugiați ucraineni a pus presiune asupra pieței imobiliare din Germania Foto: Arhivă
Afluxul de refugiați ucraineni a pus presiune asupra pieței imobiliare din Germania Foto: Arhivă

Semnalele de alarmă ale penuriei de locuințe nu au sunat la fel de tare ca acum de mult timp”, a declarat, joi, președintele Asociației Chiriașilor din Germania, Lukas Siebenkotten, ziarelor din Funke Mediengruppe din Germania.

Situația de pe piața imobiliară devine „din ce în ce mai dramatică”, a adăugat el.

Potrivit cercetărilor, deficitul de locuințe din Germania este cel mai grav din ultimii 30 de ani. La nivel național, deficitul de locuințe a ajuns la aproximativ 700.000 de locuințe până la sfârșitul anului 2022, arată studiul Institutului Pestel din Hanovra și institutul ARGE-SH din Schleswig-Holstein.

Guvernele federale și cel de stat trebuie să redirecționeze acest curent - „sau vom experimenta un dezastru de neimaginat pe piața imobiliară”, a spus Siebenkotten. El se așteaptă ca 2023 să fie „un an foarte greu pentru chiriași”.

Astfel, Asociația Chiriașilor din Germania și sindicatul construcțiilor IG BAU au solicitat un program de 50 de miliarde de euro de la guvernele federale și de stat pentru a stimula construcția de locuințe sociale în Germania, potrivit Der Tagesspiegel.

Potrivit studiului, afluxul mare de refugiați care au fugit în Germania după invazia Ucrainei de către Rusia a pus presiune asupra pieței imobiliare deja tensionate.

Inflația ridicată, costurile de investiții crescute și scăderea asociată a activității de construcții au avut, de asemenea, un impact negativ asupra numărului de locuințe noi construite.

Guvernul de coaliție al Germaniei, format din social-democrați (SPD), Verzi și Liberi Democrați (FDP) a promis că va construi 400.000 de case noi pe an când și-au preluat mandatul în 2021, dar acest lucru nu s-a întâmplat. Asociația de construcții ZDB a declarat recent că se așteaptă ca 245.000 de unități noi să fie construite în 2023.

La nivel local și național, Germania s-a străduit să reducă creșterea costurilor chiriilor, chiar și cu controalele chiriilor în unele zone. Între timp, o încercare a guvernului landului Berlin din 2020 de a îngheța chiriile timp de cinci ani (așa-numitul Mietendeckel) s-a transformat într-un fiasco atunci când plafonul chiriei a fost considerat „ilegal” de către curtea constituțională și a fost anulat. Astfel chiriașii au trebuit să plătească proprietarilor restanțele de chirie, iar unii au fost forțați să găsească un alt apartament pe care și-l putea permite.

Sindicatul din construcții IG BAU a declarat că vede o contradicție între problemele cu locuințe și planurile guvernului german de a crește semnificativ numărul de muncitori calificați care pot veni în Germania din străinătate.

Locuința și munca – sunt împreună”, a declarat Harald Schaum, șeful adjunct al sindicatului, ziarelor Funke. „Nimeni nu va veni (în Germania) dacă nu poate locui aici sau poate face asta decât cu chirii îngrozitor de mari”.

Din punctul de vedere al asociației de locatari, este necesar un efort național pentru a ține problema sub control. „Avem nevoie urgentă de spații locative”, a spus președintele Lukas Siebenkotten, președintele Asociației Chiriașilor din Germania, joi, la Berlin. În comparație cu cele 50 de miliarde de euro necesare în fonduri speciale de la guvernele federal și de stat până la sfârșitul perioadei legislative 2025, aproximativ 14,5 miliarde de euro sunt în prezent alocate pentru construcția de locuințe sociale până în 2026.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite