Parlamentul german recunoaşte genocidul comis de Statul Islamic împotriva minorităţii yazidi din Irak

0
Publicat:

Deputaţii germani urmează să voteze joia viitoare pentru recunoaşterea genocidului comis în 2014 de Statul Islamic împotriva minorităţii yaizidi, de etnie kurdă, din nord-vestul Irakului, transmite vineri AFP.

Statul Islamic a comis un genocid în 2014 / Foto: Arhivă
Statul Islamic a comis un genocid în 2014 / Foto: Arhivă

Moţiunea depusă vineri de toate partidele are şanse maxime de a fi adoptată, fiind susţinută atât de majoritatea guvernamentală formată din social-democraţi, liberali şi ecologişti, cât şi de opoziţia conservatoare CDU-CSU (Uniunea Creştin-Democrată şi aliata acesteia din Bavaria, Uniunea Creştin-Socială). Sunt împotrivă doar extremele dreaptă AfD (Alternativa pentru Germania) şi stângă (Die Linke).

Belgia, Australia şi Olanda au recunoscut deja genocidul yazidi, menţionează o sursă parlamentară din Germania şi o asociaţie de apărare a drepturilor minorităţii respective.

Moţiunea consemnează că „Statul Islamic avea în special ca obiectiv eradicarea totală a comunităţii yazidite" şi că „peste 5.000 de yazidiţi au fost torturaţi şi asasinaţi brutal de Statul Islamic fundamentalist, în special în 2014". Bărbaţii yazidi au fost obligaţi să se convertească la islam, iar cei care au refuzat au fost executaţi pe loc sau luaţi în sclavie, ca lucrători forţaţi", femeile şi fetele yazidi au fost făcute sclave, violate şi vândute.

Deputaţii germani arată că „violenţa sexualizată (...) urmăreşte dezumanizarea, umilirea şi dezmembrarea societăţilor".

Având în vedere cele menţionate, „Bundestag-ul (camera inferioară a parlamentului Germaniei - n. red.) recunoaşte ca genocid crimele comise împotriva comunităţii yazidi".

Deputata Derya Turk-Nachbaur din Partidul Social-Democrat (SPD) a declarat că recunoaşterea genocidului va contribui la bilanţul evenimentelor şi că "autorii trebuie să se aştepte în continuare la urmăriri penale; vom face totul pentru a menţine presiunea". Ea a avertizat că pentru genocid nu există prescripţie.

Textul care va fi supus la vot formulează de asemenea mai multe cereri către guvernul de la Berlin: urmărirea judiciară a suspecţilor în Germania, susţinerea financiară a strângerii de probe în Irak şi susţinerea reconstrucţiei coloniilor yazidi distruse.

"Este important ca Germania să nu se mulţumească cu recunoaşterea genocidului ca atare, ci să asigure progresul lucrărilor istorice şi a urmăririlor judiciare ale crimelor", a susţinut deputatul CDU Michael Brand, unul din iniţiatorii moţiunii, într-un dialog cu ziarul Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Germania, unde s-a format una din cele mai mari comunităţi yazidi, este una din puţinele ţări unde justiţia se ocupă de violenţele comise de Statul Islamic împotriva minorităţii respective. În noiembrie anul trecut, un jihadist a fost condamnat pentru genocid împotriva yazidi - o premieră mondială pe care Nadia Murad, laureată a Premiului Nobel pentru pace, a salutat-o ca pe "o victorie" pentru recunoaşterea abuzurilor Statului Islamic. La Koblenz, în vestul ţării, este în curs procesul unei cetăţene germane, presupusă membră a Statului Islamic, pentru persecuţiile împotriva unei femei yazidi luate în sclavie în Irak şi Siria, din 2016 până în 2019.

O echipă de anchetă specială a ONU a anunţat în mai 2021 că a obţinut "dovada clară şi convingătoare" că jihadiştii au comis un genocid împotriva minorităţii yazidi.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite