„Bitcoin City”, un vis al preşedintelui de ţară care s-a proclamat drept „cel mai cool dictator din lume”. Avertisment din partea FMI

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO EPA-EFE
FOTO EPA-EFE

Preşedintele El Salvadorului, Nayib Bukele, şi-a anunţat dorinţa de a construi un „Bitcoin City”, un oraş alimentat cu energia furnizată de un vulcan şi finanţat prin emiterea de obligaţiuni în bitcoin.

Nayib Bukele a anunţat sâmbătă o nouă etapă în cripto-revoluţia sa. După ce a decis ca El Salvadorul să devină prima ţară din lume care adoptă bitcoinul ca mijloc legal de plată, la fel ca dolarul american, Bukele şi-a propus să construiască un oraş cu numele acestei criptomonede. 

„Bitcoin City” este imaginat ca un oraş circular, de forma unei monede mari, construit la baza vulcanului Conchagua.

„Bitcoin City” va dispune de toate facilităţile, a promis preşedintele El Salvadorului, referindu-se la „zone rezidenţiale, zone comerciale, servicii, muzee, locuri de divertisment, baruri, restaurante, aeroport, port, cale ferată”. „Totul dedicat bitcoin”, a declarat el.

Potrivit lui Bukele, vulcanul Conchagua „va furniza energia necesară întregului oraş şi va alimenta totodată minarea” criptomonedelor.

„Minarea”, adică crearea criptomonedelor, se face cu ajutorul unor calculatoare care rezolvă probleme matematice complexe şi a căror funcţionare necesită o mare cantitate de energie electrică. În El Salvador, o parte din această energie este furnizată de o uzină electrică alimentată datorită vulcanului Tecapa.

„Zero emisii de CO2. Va fi un oraş complet ecologic”, a dat asigurări Bukele.

Nayib Bukele anuntand Bitcoin City FOTO EPA-EFE

Nayib Bukele, omul care se proclamă drept „cel mai cool dictator” din lume FOTO EPA-EFE

Potrivit acestuia, autorităţile nu se vor percepe impozite pe venit în „Bitcoin City”, ci doar taxa pe valoarea adăugată.

Nayib Bukele nu a oferit un orizont de timp pentru construcţia sau finalizarea oraşului, dar a estimat că infrastructura publică va costa aproximativ 300.000 de bitcoini. Un bitcoin se tranzacţionează în prezent la circa 60.000 de dolari.

Vulcanul Conchagua FOTO Wikipedia

Vulcanul Conchagua, văzut din zona oraşului dorit de Bukele FOTO Wikipedia 

Avertisment din partea FMI

Într-un raport publica luni, Fondul Monetar Internaţional (FMI) recomandă El Salvadorului să nu continue cu bitcoin ca monedă oficială, avertizând că există riscuri asociate cu această criptomonedă.

„Având în vedere volatilitatea ridicată a preţului bitcoin, utilizarea sa ca monedă oficială ridică riscuri semnificative cu privire la protecţia consumatorilor, integritatea financiară şi stabilitatea financiară”, atrage atenţia FMI.

FMI trimite în mod regulat misiuni de experţi în statele membre ca parte a procesului de consultări periodice - de obicei anuale - desfăşurate în baza Articolului IV din Statutul FMI.

„Din cauza riscurilor, bitcoinul nu ar trebui să fie utilizat ca monedă oficială. Stafful FMI recomandă limitarea ariei de aplicare a legii privind bitcoin şi înăsprirea reglementării şi supervizării pentru acest nou ecosistem de plată”, subliniază FMI.

Experţii FMI semnalează că decizia privind bitcoin ar putea complica discuţiile El Salvadorului cu Fondul, într-un moment în care ţara din America Centrală încearcă să obţină un program de asistenţă financiară de peste un miliard de dolari. Adoptarea criptomonedei ar putea alimenta operaţiunile de spălare de bani, într-o ţară cu grave probleme de corupţie şi crimă organizată, afirmă analiştii FMI.

La 7 septembrie, după legalizarea bitcoinulul, Guvernul El Salvadorului a lansat o aplicaţie de portofel digital şi a oferit bitcoini în valoare de 30 de dolari fiecărui cetăţean. De asemenea, peste 200 de noi bancomate au fost instalate în întreaga ţară.

Proteste in El Salvador fata de bitcoin FOTO EPA-EFE

Protest în El Salvador faţă de adoptarea bitcoinului ca mijloc legal de plată FOTO EPA-EFE

Măsura a fost prezentată ca o modalitate de a stimula dezvoltarea economică şi crearea de locuri de muncă, însă cei aproape 7 milioane de locuitori a ţării s-au arătat divizaţi în privinţa ei. Există temeri că bitcoinul va aduce instabilitate şi inflaţie în această ţară săracă.

Economia El Salvadorului depinde substanţial de banii trimişi acasă de cei care lucrează peste hotare. Conform Băncii Mondiale, remitenţele către El Salvador au reprezentat aproximativ o cincime din PIB în 2019, una dintre cele mai ridicate rate din lume. 

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite