China își propune să devină autonomă în domeniul tehnologiei

0
Publicat:

China a promis marți să dezvolte industrii pe care le consideră cruciale pentru competitivitatea viitoare, de la inteligența artificială la spațiul cosmic, oferindu-se în același timp să elibereze accesul la sectoarele de producție și la unele sectoare de servicii pentru a opri retragerea investitorilor străini.

Foto tehnologie China
China își propune să devină autonomă în domeniul tehnologie Foto: Shutterstock

Angajamentele, publicate în timpul reuniunii anuale a parlamentului, au transmis un mesaj clar: China este deschisă pentru afaceri, atâta timp cât acestea se potrivesc cu o agendă națională definită în prezent de o căutare a autosuficienței.

Acestea survin în contextul în care sentimentul investitorilor străini s-a deteriorat din cauza unei redresări economice mai slabe decât se așteptau după COVID-19 și a raidurilor de birouri efectuate de autorități, în timp ce inovația tehnologică și eforturile de auto-suficiență au dus la intensificarea tensiunilor comerciale cu Occidentul.

"Anunțurile nu mișcă piețele și promisiunile nu stimulează investițiile", a declarat Sean Stein, președintele Camerei de Comerț Americane din China, cu sediul la Beijing, adăugând însă că anunțul reformelor a fost încurajator.

"Cheia, ca întotdeauna, va fi punerea în aplicare deplină și la timp."

Deși președintele Xi Jinping a stabilit în octombrie anul trecut, în cadrul forumului "Belt and Road", obiectivul de liberalizare a accesului investițiilor străine în sectorul manufacturier, acesta nu a contribuit prea mult la creșterea încrederii investitorilor.

Puternicul planificator de stat, Comisia Națională pentru Dezvoltare și Reformă, a declarat, de asemenea, marți, că intenționează să relaxeze restricțiile privind accesul pe piață în industriile de servicii, cum ar fi telecomunicațiile și serviciile medicale, dar nu a oferit mai multe detalii.

În 2022, Beijingul a redus la 117 numărul sectoare de pe "lista sa negativă", care sunt fie restricționate, fie interzise pentru accesul pe piață, de la 123 în 2020.

În sectorul auto din China, producătorilor de vehicule electrice, precum Tesla li s-a permis să înființeze entități deținute integral, iar firmelor străine, precum BMW și Volkswagen, li s-a permis să preia controlul majoritar al întreprinderilor lor mixte.

Dar condițiile economice în schimbare au determinat o retragere amplă a investitorilor străini din sectorul de producție din China, în timp ce investițiile străine directe s-au redus pentru prima dată în mai mult de un deceniu în 2023.

"Investitorii străini se vor confrunta cu o concurență majoră din partea omologilor chinezi, astfel încât deciziile lor de investiții nu vor fi determinate de ceea ce spune guvernul, ci de randamentul pe care îl primesc și de strategia lor globală", a declarat Dan Wang, economistul șef al Hang Seng Bank China.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite