China, India şi Rusia au cumpărat cantităţi uriaşe de aur în ultima lună

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Rusia a cumpărat de trei ori mai mult aur decât de obicei
Rusia a cumpărat de trei ori mai mult aur decât de obicei

Preţul aurului este aproximativ acelaşi ca la sfârşitul lui 2014. Cu toate astea, au avut loc câteva mişcări interesante pe piaţa aurului, China, India şi Rusia fiind cumpărători masivi în ultima lună, informează Business Insider. Se pare că Marea Britanie a exportat aur în Elveţia, de unde a fost ulterior trimis în China şi India. De asemenea, în ciuda scăderii rezervei monetare, Rusia continuă să fie un cumpărător important.

Conform unor informaţii oficiale date publicităţii de elveţieni, transportul de aur din ţara cantoanelor către China s-a dublat în luna martie, faţă de luna februarie, ajungând la 46, 4 tone. Şi exportul către India s-a dublat, ajungând la cea mai mare cantitate din ultemele patru luni şi anume 72,5 tone. Pe de altă parte, cantitatea exportată către Hong Kong a scăzut la 30 de tone în luna martie a acestui an.

Una peste alta, exporturile de aur ale Elveţiei, care nu sunt influenţate de puterea francului, au crescut în luna martie cu 65 de procente, ajungând la 223,3 tone. Aceasta este cea mai mare cantitate din ultimii doi ani, însă şi importurile au crescut, Marea Britanie furnizând Elveţiei 97, 2 tone de aur. 

Rusia a cumpărat în luna martie a acestui an 31,1 tone de aur, de trei ori mai mult decât cumpăra în mod obişnuit. De altfel, se poate spune că achiziţia din martie a fost o reglare a cantităţii de aur cumpărate, dat fiind că în ianuarie şi februarie ruşii au achiziţionat cantităţi mai mici decât de obicei. 

Rezervele de aur ale Rusiei s-au dublat faţă de cantitatea deţinută în 2009 şi s-au triplat dacă se compară cu aurul deţinut în 2005. Statul condus de Vladimir Putin deţine 1200 de tone de aur, fiind a cincea ţară într-un clasament al rezervelor de aur din lume. Pe primele patru poziţii se află Statele Unite al Americii (8100 de tone), Germania (3400 de tone), Italia (2500 de tone) şi Franţa (2400 de tone). Creşterea rezervei de aur a Rusiei vie totuşi pe fondul unei scăderi per total a celorlalte rezerve ale ţării.

Ţările puternic industrializate au în general rezerve mici, dar rezervele de aur sunt mai mari. Aurul SUA reprezintă aproape trei sferturi din totalul rezervelor, în timp ce rezerva de aur a Germaniei atinge 69% din totalul rezervelor statului. Rezervele Italiei şi Franţei sunt puţin mai mici decât ale Germaniei, dar rămân în jurul aceluiaşi procent, în timp ce rezerva de aur a Chinei reprezintă daor 1% din totalul rezervelor. Acest lucru însă nu evidenţiază o lipsă de aur a asiaticilor, ci cât de mari sunt rezervele statului în general.

Rusia deţine cu 100 de tone mai mult aur decât China, dar există suspiciuni conform cărora China nu a raportat întreaga cantitate de metal preţios. Ţinând cont de faptul că ultimul raport al Chinei cu privire la cantitatea de aur din rezerva naţională a avut loc în 2009, există voci care susţin că această cantitate s-ar fi dublat până în prezent. 

India deţine 558 de tone de aur, cantitate egală cu 7% din totalul rezervelor statului. De asemenea, se estimează că alte 20,6 mii de tone de aur ar fi deţinute de persoane private, din care 10% procente ar fi în templele hinduse.

Conform unor statistici oficiale, rezervele monetare din întreaga lume atingeau suma de 11,6 miliarde de dolari la finele lui 2014. Prin comparaţie, piaţa aurului este mult prea mică pentru a înlocui măcar o parte din banii de hârtie.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite