Rusia încearcă să se stabilizeze cu aur

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Rusia încearcă o nouă soluţie pentru consolidarea sistemului său financiar: creşterea rezervelor şi producţiei de aur. Moscova crede că această strategie îi va diminua dependenţa faţă de dolar.

Analiştii financiari chestionaţi de TASS semnalează eforturile Rusiei de a dezvolta producţia de aur şi ale Băncii Centrale de la Moscova (CBR) de a creşte achiziţiile de aur cu scopul de a stabili o plasă de siguranţă pentru economia naţională.

Creşterea producţiei şi a rezervei de aur

Ministrul resurselor naturale, Serghei Donskoi a anunţat recent că producţia de aur a Rusiei este în creştere şi ajunge la noi cote maxime. „Conform estimărilor mele, producţia anuală de aur va fi de peste 300 de tone în 2015. Acest lucru se va întâmpla datorită începerii exploatării noilor depozite de aur din estul şi sudul Siberiei." În momentul de faţă, rezervele de aur ale Rusiei reprezintă 1.200 de tone.

Anul trecut, Banca Rusiei s-a extins considerabil pe piaţa de desfacere a aurului. Potrivit World Gold Council (WGC), Rusia de la începutul anului 2014 şi-a mărit rezervele de aur cu 115 de tone. În contrast cu aceasta, în 2013, potrivit raportului anual al CBR, activele sale de aur au crescut cu 80 de tone. Ca urmare, conform statisticilor CBR, în ianuarie 2015 aurul monetar, evaluat în funcţie de cotaţiile actuale ale CBR a fost de 39.989 uncii sau 10% din rezervele de aur şi valutare ale ţării.

Aur mult, aur puţin

"Pentru a spune dacă această cantitate, 1.200 de tone, este mare sau mică, ar trebui să ne amintim că mai multe ţări din întreaga lume au acumulat aproximativ 22.000 de tone de aur. Statele Unite are cea mai mare rezervă de aur din toate aceste ţări şi anume 8.000 de tone, următoare fiind Germania cu 3,4 tone, Franţa şi Italia păstrează 2,4 tone fiecare, iar China şi Rusia câte 1.200 de tone. Cu alte cuvinte , dorinţa de a diversifica rezervele de aur şi valută este o tendinţă generală pe pieţele financiare mondiale, iar Rusia o urmează," a declarat pentru TASS fostul guvernator CBR Serghei Dubinin.

"Creşterea producţiei de aur din Rusia şi mărirea rezervelor de aur ale CBR, este un segment financiar al guvernului, care este dornic să protejeze rezervele disponibile de la devalorizare şi de la alte fenomene negative care decurg ca rezultat ai crizei economice şi sancţiunilor impuse," a mai declarat Dubinin.

Aur pentru sprijinirea rublei

"Dolarul, la fel ca şi rubla, sunt monede care nu au echivalent în aur. Autorităţile americane din 1976 au renunţat la plafonul valutar fix al dolarului american faţă de aur, deci neîncredere faţă de moneda americană rămâne. Aurul este un element care nu are nevoie de mult spaţiu pentru a fi păstrat. El poate fi comercializat în mod electronic şi pe pieţile financiare, deşi preţul său este vulnerabil şi volatil uneori. Cu toate acestea, respectul pentru acest metal preţios, la fel ca şi pentru platină, rămâne ridicat. Aurul este un instrument de investiţii care nu şi-a schimbat poziţia timp de secole.", a precizat Dubinin.

„Aurul are slăbiciunile sale. Aurul nu este o alternativă la valute convertibile, ca dolarul, lira sterlină, euro, yenul şi francul elveţian. Acest metal preţios este mai degrabă o plasă de siguranţă pentru economie. Nu este întâmplător faptul că China, în timp ce îşi dezvoltă producţia şi cantitatea de aur pentru statul său, păstrează 3,7 trilioane de dolari în trezoreriile din SUA", a adăugat Dubinin.

Soluţia în timpul crizei

„Banca Centrală este hotărâtă să consolideze structura rezervelor sale internaţionale prin creşterea cantităţii de aur. Aurul ca un activ este destul de stabil în timpul crizelor. Desigur, Banca Centrală a Rusiei încearcă să îşi crească cota prin toate mijloacele posibile. Intenţia Băncii Centrale de a diminua dependenţa Rusiei faţă de dolar şi aur prin intermediul aurului este destul de rezonabilă în situaţia actuală", a declarat pentru TASS, economistul şef al Deutsche Bank în Rusia, Iaroslav Lissovolik.

„Astăzi, Rusia este unul dintre liderii mondiali în ceea ce priveşte rezervele de aur şi judecând după politicile actuale ale Băncii Centrale ale Rusiei, acesta nu are nicio intenţie să renunţe la poziţia sa", a spus economistul.

„Banca Centrală a Rusiei arată intenţia de a creşte cota de aur în rezervele sale la maximum şi vrea să reducă dependenţa de valute străine, în special de dolar. CBR a făcut o mare realizare în acest sens, şi anume acţiunile în valuta dolar şi euro sunt aproximativ egale. De asemenea, active considerabile în alte monede s-au acumulat," a declarat pentru TASS preşedintele Asociaţiei Băncilor din Rusia, Garegin Tosunian.

„Intenţia de a stoca mai mult aur este rezonabilă nu numai pentru stat, dar şi pentru fiecare în parte, pentru că acest metal este un bun de încredere, imun la coroziune. De asemenea, emisiille de bani şi stabilitatea întregului sistem financiar depinde de cantitatea aurului şi a rezervelor valutare", a concluzionat Tosunian.

Republica Moldova



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite