Cea mai mare companie din Grecia se retrage

0
Publicat:
Ultima actualizare:
CCH este al doilea cel mai mare îmbuteliator de sticle Coca Cola. Foto: Mediafax/ AFP
CCH este al doilea cel mai mare îmbuteliator de sticle Coca Cola. Foto: Mediafax/ AFP

Coca Cola Hellenic, cea mai mare companie greacă din punct de vedere a valorii pe piaţă, a anunţat că îşi va muta sediul în Elveţia şi că îşi va lista acţiunile la bursa din Londra, aceasta fiind o lovitură dureroasă sub centură primită de economia Greciei.

Impactul imediat asupra Greciei este limitat pentru că fabricile sale rămân deschise, iar activitatea celui de-al doilea îmbuteliator de sticle Coca Cola (după SUA) nu va fi afectată, susţine CCH. Dar  analiştii au văzut în această mutare o veste devastatoare pentru o ţară care încearcă să se menţină în zona euro, notează Ekathimerini.

Coca Cola Hellenic s-a temut că actuală criză din Grecia i-ar putea afecta afacerea la nivel multinaţional. CCH a declarat că deţinătorii de acţiuni ai bursei de valori din  Atena, majoritatea din afara Greciei, vor schimba participaţiile pentru acţiuni la Coca Cola HBS AG din Elveţia, listată primar în Londra, şi astfel se renunţă la eticheta „Hellenic“.

Listarea companiei pe cea mai lichidă piaţa de acţiuni reflectă mai bine caracterul internaţional al afacerilor şi acţiunilor Coca Cola Hellenic“, se arată într-un comunicat al companiei.

Compania, la care Coca Cola Company SUA deţine 23% din acţiuni, îmbuteliază Coca Cola şi alte produse în 28 de ţări, din Rusia până în Nigeria. Aproape 95% din deţinătorii de acţiuni îşi realizează activitatea în afara Greciei.

Directorul Executiv Dimitris Lois a declarat analiştilor într-o conferintă că „ această tranzacţie are sens din punct de vedere financiar". O mare parte dintre deţinătorii de acţiuni care se plângeau de taxele foarte mari au acceptat mutarea companiei.

Analistul financiar Manos Hatzidakis a declarat că mutarea a avut sens pentru companie şi că a urmat exemplul Grupului de lactate FAGE în căutarea unor taxe mai mici.

Bursa greacă de valori va pierde o companie bună, iar bursa de la Londra câştigă un grup foarte important. Este o ştire foarte îngrijorătoare pentru economia şi bursa greacă“, a declarat Hatzidakis.

Pentru trezoneria greacă pierderile veniturilor fiscale sunt neclare. Deşi oficialii CCH n-au detaliat economiile fiscale rezultate prin mutarea sediului central în Elveţia, s-au plâns de taxele ridicate şi imprevizibile dintr-o ţară aflată în criză.

Acesta mutare va influenţa negativ viitoarele investiţii în Grecia.

Sindicaliştii au văzut acest exod cooperativ ca imoral, iar Stathis Anestis, purtător de cuvânt la sindicatul angajaţilor din sectorul privat (GSEE) a sugerat un boicot al Coca Cola: „este inacceptabil“.

CCH si FAGE speculează în cel mai crucial moment al economiei şi populaţiei elene, iar consumatorii ar trebui să se unească în a pedepsi aceste două companii.

Un analist a declarat că CCH se retrage pentru a scăpa de riscurile asociate cu Grecia. Ţara este împotmolită în recesiune şi se confruntă cu nemulţumiri în masa. Liderii săi reduc bugetele pentru a satisface termenii creditorilor internaţionali pentru împrumuturi destinate să menţină Atena în cadrul zonei euro.

Acelaşi analist, care a dorit sa rămână anonim, a declarat că „acesta este o companie sănătoasă, care nu doreşte să sufere din cauza riscurilor ridicate ale Greciei“.

Investitorii străini au început să reducă investiţiile pe bursa de valori din Atena, încă din momentul în care ţară a devenit sufocată de criza datoriilor din 2009, viitorul Greciei în zona euro rămânând neclar.

Compania, care a făcut anul trecut profit net de 330 milioane de euro, s-a plâns de taxele impuse de măsurile de austeritate ale guvernului grec: ea a plătit 20 de milioane de euro în 2009 şi 2010 pentru aşa-numita taxă de „responsabilitate socială“ în Grecia.

Grecia, care a reprezentat aproximativ 8 la sută din veniturile din 2011, se confruntă cu o severă criză economică rezultată din deficitul fiscal şi împrumuturi guvernamentale. Criza datoriilor guvernului grec ar avea un impact asupra lichidităţii, impact care în acest moment nu poate fi prezis“, se arată într-o declaraţie din 2011 a companiei.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite