Ce riscă românii care nu își declară veniturile la ANAF până pe 26 mai

0
Publicat:

Românii care au obținut în 2024 venituri din surse precum chirii, dividende, acțiuni, criptomonede, drepturi de autor sau activități independente sunt obligați să depună Declarația Unică până cel târziu 26 mai 2025.

Cineva descarcă Declarația Unică de pe site-ul ANAF
Românii trebuie să completeze și să depună Declarația Unică la ANAF până pe 26 mai. Foto arhivă

Termenul este impus de Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF), iar nerespectarea acestuia poate atrage sancțiuni serioase, atât amenzi, cât și penalități pentru întâziere, contribuabilii fiind obligați să plătească astfel impozite mai mari.

Amenzi de până la 500 de lei pentru nedepunere

Potrivit art. 336 alin. (3) din Codul de procedură fiscală, nedepunerea declarației unice în termen atrage amenzi contravenționale cuprinse între 50 și 500 de lei. Această sancțiune este doar începutul unei serii de măsuri pe care le poate lua ANAF în cazul contribuabililor care ignoră obligația declarativă.

„Persoanele fizice care n-au depus declarația unică la termen riscă atât amendarea, cât și impunerea din oficiu pentru impozitul pe venit și contribuțiile sociale. Impunerea din oficiu pentru impozitul pe venit se face conform Ordinul ANAF 2.862/2019 pentru aprobarea Procedurii privind stabilirea din oficiu a impozitului anual pe veniturile persoanelor fizice, precum și a modelului și conținutului unor formulare.

Conform procedurii stabilite prin acest ordin, în baza informațiilor avute de organul fiscal, în termen de 15 zile de la expirarea termenului legal pentru depunerea declarației unice se vor întocmi listele cu persoanele fizice care nu au îndeplinit obligația depunerii declarației unice. Astfel, în termen de 15 zile de la momentul în care listele cu persoanele fizice ce nu și-au depus declarația sunt finalizate, vor fi notificate acele persoane în scopul depunerii acesteia”, a explicat, pentru „Adevărul”, avocatul Elisabeta Stan.

Ce se întâmplă dacă este depășit și termenul de 15 zile

În cazul în care au trecut alte 15 zile de la notificarea contribuabilului, iar acesta nu a depus declarația unică privind veniturile realizate, organul fiscal central va trece la stabilirea din oficiu a obligațiilor de plată.

Pentru neachitarea debitelor impuse din oficiu la termenul scadent, contribuabilii datorează penalități de întârziere de 0,01 % pe zi de întârziere și dobânzi de 0,02% pe zi de întârziere.

Pentru stabilibirea din oficiu a obligațiilor de plată, organul fiscal central va lua în considerare o serie de informații fiscale, cum ar fi:

• informații din alte declarații fiscale depuse anterior;

• decizii de impunere generate de inspecții fiscale anterioare;

• informații de la terți;

• estimări privind activități efectuate în condiții similare de alți contribuabili;

• normele de venit adoptate prin tranșe de venit.

În baza acestor informații, organul fiscal central va emite decizia de impunere din oficiu, pe care o va comunica contribuabilului. În cazul în care contribuabilul nu-și exercită dreptul de depunere al declarației unice, decizia de impunere din oficiu devine titlu executoriu.

Economie

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite