Ce poți risca dacă vinzi un teren cu valoare mare. Pățania unui român

0
Publicat:

Inspectorii ANAF au constat că, în perioada ianuarie – decembrie 2022, un român a efectuat 2 tranzacții imobiliare constând în vânzarea de bunuri imobile (terenuri construibile).

Terenuri parcelate
Un român care a vândut terenuri în 2022 a fost verificat de ANAF

Un român care a vândut terenuri în 2022 a fost verificat de ANAF pentru că nu a plătit TVA,  inspectorii constatând că, în perioada ianuarie – decembrie 2022, românul a efectuat 2 tranzacții imobiliare constând în vânzarea de bunuri imobile (terenuri construibile), scrie Hotnews.

Potrivit ANAF, începând de la prima trazacție s-a depășit plafonul de scutire de 300.000 lei, nemaiputând aplica regimul special de scutire TVA. El avea obligația să solicite înregistrarea în scopuri de TVA, devenind plătitor de TVA din 1 mai 2022.

Ulterior datei de 1 mai 2022, el a mai efectuat o tranzacție imobiliară pentru care avea obligația de a calcula și declara TVA colectată.

ANAF nu oferă detalii despre persoana respectivă ori cât a fost pusă să plătească.

Conform Codului fiscal, dacă depășești venituri de 300.000 lei, atunci va trebui să plătești TVA.

La depășirea acelui plafon ești obligat să depui formularul 300 Decont de TVA. Dacă ai și operațiuni intracomunitare, atunci mai este un formular: 390 Declarație recapitulativă privind livrările/achizițiile/prestările intracomunitare.

De precizat că dacă nu a plătit până acum ce i-a spus Fiscul, poate beneficia de amnistia fiscală a Guvernului Ciolacu, iar pe lângă dobânzi și penalități de întârziere va scăpa și de 25% din suma principală de plată dacă suma e de peste 5.000 de lei, ori 50% dacă e sub.

Când devii plătitor de TVA

Taxa pe valoarea adăugată sau TVA este o taxă indirectă care se adaugă la costul bunurilor și serviciilor importate. În acest caz, obligația de plată revine direct consumatorilor finali de produse și servicii.

La înființarea unei afaceri, societatea este înregistrată automat ca fiind neplătitoare de TVA, aplicându-se un regim special de scutire de plată. În schimb, când afacerea începe să se dezvolte și depășește o anumită cifră de afaceri, aceasta trebuie înregistrată ca plătitoare de TVA.

În conformitate cu legislația din România modificată la începutul anului 2023 (art. 310 din Codul Fiscal), orice firmă devine plătitoare de TVA în momentul în care cifra anuală de afaceri depășește plafonul de 88.500 de euro – echivalentul a 300.000 de lei.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite