Ce pot face românii în cazul unui blackout energetic și ce ar trebui să conțină Kit-ul de urgență
0Chiar dacă în România există un risc moderat de blackout energetic de tipul celui ce a afectat Spania și Portugalia pe 28 aprilie, datorită diversității surselor de producție a energiei, este bine totuși ca populația să fie pregătită proactiv pentru perioade reduse de întrerupere a alimentării cu energie electrică, care sunt probabile.

Aceste măsuri implică instalarea de surse UPS sau sisteme fotovoltaice cu capacități de stocare de energie sau, într-un scenariu de buget redus, cu stabilizatoare de tensiune, alături de mici unități de stocare independente, portabile, inclusiv generatoare de tip inverter.
În contextul creșterii pieței de panouri fotovoltaice, o necesitate tot mai mare este dezvoltarea sistemelor de stocare a energiei. Astfel, începând de anul acesta, AFM finanțează cu 30.000 de lei achiziționarea atât a panourilor fotovoltaice, cât și a bateriilor de stocare a energiei.
„Bateriile sunt esențiale pentru gestionarea eficientă a energiei solare dar și pentru creșterea autonomiei. Estimăm că în 2025 în sectorul rezidențial se vor putea instala aproximativ 100.000 de baterii de stocare, cu o valoare de 200 de milioane de euro, prin programele de subvenționare în derulare", a precizat Dan Tudose, specialist în soluții de energie regenerabilă și fondatorul E-Acumulatori.ro.
Bateriile permit consumatorilor să stocheze excesul de energie solară generată în timpul zilei, asigurând o sursă de energie consistentă și de încredere noaptea, dar și în zilele înnorate sau când sunt întreruperi de curent în rețea. Prin dotarea sistemului fotovoltaic cu o baterie, acesta devine mai fiabil și autonom, oferind o sursă constantă de energie. Acumulatorii contribuie la maximizarea eficienței întregului sistem, făcând investiția în sistemul fotovoltaic mult mai valoroasă.
Soluții pentru autonomie în cazul unui blackout energetic
Piața românească de sisteme pentru instalații fotovoltaice este într-o fază de expansiune rapidă și va continua să crească semnificativ până în 2030. Utilizarea bateriilor este deja o necesitate și poate deveni chiar obligativitate în perioada următoare, având în vedere capacitatea limitată a rețelelor de distribuție a energiei în contextul creșterii numărului de prosumatori.
„Deși există încă provocări legate de costuri și durabilitate, tendința este de scădere a prețurilor și de îmbunătățire a eficienței tehnologiei, pe măsură ce cererea pentru soluții de stocare crește. Pe termen lung, integrarea bateriilor în sistemele fotovoltaice reprezintă o componentă esențială pentru tranziția către un model de consum de energie mai sustenabil și eficient", a declarat Dan Tudose.
Ce trebuie să conțină Kit-ul de urgență
Pentru a pregăti populația pentru situații de urgență, specialiștii E-Acumulatori recomandă asigurarea fiecărei gospodării cu un kit de urgență, care să asigure o autonomie de 3 – 5 zile și care să includă:
• O baterie portabilă Powerbank, de minimum 100 Wh, cu ieșire de 12V și USB, USB-C;
• Un panou solar pliabil, cu o putere de 150 Wp, cu regulator solar PWM 10A;
• O lanternă LED reîncărcabilă, cu o autonomie de cel puțin 12 ore și port USB;
• Hrană uscată pentru 3 zile: pachete deshidratate, compact ambalate;
• Apă: 2 litri de persoană pe zi, pentru 3-5 zile
• Set walkie-talkie (două bucăți), cu o rază de 2-5 km, autonomie de 8-12 ore și posibilitate de încărcare prin USB.
Pentru o autonomie mai mare a locuințelor, specialiștii recomandă instalarea de baterii de tip LFP (litium-fer-phosphate) cu o capacitate minimă de 5 kWh, ce garantează 6.000-10.000 de cicluri de încărcare. Aceste baterii pot asigura două zile de consum normal de energie. De asemenea, pentru aplicațiile industriale, sunt disponibile soluții modulare de stocare de până la 200 kWh, care pot fi integrate în unități de stocare de până la 4MWh, asigurând continuitatea activității economice și stabilitatea rețelei.
„Pe măsură ce numărul prosumatorilor crește, soluțiile de stocare devin esențiale pentru stabilitatea rețelei naționale de energie. Aceste sisteme nu doar că asigură autonomie energetică, ci și ajută la echilibrarea vârfurilor de consum, contribuind la stabilitatea rețelei", a explicat Dan Tudose.
Evoluția tehnologiilor fotovoltaice rescrie viitorul industriei energetice
Capacități de stocare, inclusiv integrate în sistemele fotovoltaice, panouri bifaciale, transparente sau echipate cu tehnologii de tip "solar trackers" sunt deja disponibile pe piață, inclusiv în România, și vor fi tot mai accesibile în viitor. Toate aceste tehnologii noi, alături de dotarea cu baterii, vor fi tot mai accesibile și vor fi rapid integrate de piață. „Viitorul acestei industrii este acum, aici și are capacitatea de a transforma ireversibil lumea în care trăim și de a-și asuma «rolul» de sursă principală de energie în cea de-a patra revoluție industrială, Industrie 4.0, care va fi electrică".
Având în vedere evoluția pieței către utilizarea la scară largă a soluțiilor de stocare a energiei, strategia de dezvoltare a E-Acumulatori.ro pentru perioada 2025-2030 include o abordare complexă, bazată pe diversificarea produselor și serviciilor, extinderea pe piețe noi și eficientizarea operațiunilor.
„Soluțiile de stocare a energiei și colaborări strategice vor fi esențiale pentru creșterea sustenabilă și menținerea competitivității pe o piață dinamică, aflată în continuă expansiune. Intenționăm crearea unui segment de servicii post-instalare pentru monitorizarea și întreținerea sistemelor fotovoltaice și a bateriilor, permițând clienților să beneficieze de performanțe optime pe termen lung. O altă direcție importantă de investiții este dezvoltarea sau implementarea unor soluții avansate de stocare a energiei, care să completeze sistemele fotovoltaice. Aceasta include noi parteneriate cu producători de baterii și investiții din fonduri proprii", a adăugat Dan Tudose.