Ce pensii vor fi peste 35 de ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO 123 rf
FOTO 123 rf

Analiştii economici ai CFA România au realizat mai multe calcule privind valoarea netă a pensiilor de peste 35 de ani, cu sau fără contribuţiile aferente la Pilonul II de pensii private obligatorii.

Scenariile luate în calcul de analişti ţin cont de faptul că tânărul care se angajează acum va avea peste 35 de ani (stagiul complet de cotizare) un salariu net de 4.012 lei. 

În primul scenariu se presupune că proaspătul pensionar nu va contribui la pensiile private obligatorii (P2) încasând lunar 1.275 de lei.

La o cotizaţie la P2 de 3,75%, cât este în prezent, acesta va încasa lunar câte 1.084 de lei de la stat şi 544,97 de lei de la fondurile de pensii private.

În cazul în care contribuţia la pensiile private obligatorii va creşte la 5,1%, aşa cum era înainte de a fi diminuată de Guvernul PSD, pensia de stat va fi de 1.015 lei, iar cea privată de 741 de lei.

Ultimul scenariu, în care contribuţia la P2 va fi de 6%, aşa cum a susţinut ministrul Finanţelor, Florin Cîţu, că se va întâmpla după 2021, pensia de stat ar fi de 969 de lei, iar cea privată de 872 de lei, rezultând un venit total lunar de 1.841 lei, aşa cum rezultă din tabelul de mai jos.

Studiul realizat de Asociaţia CFA Romania asupra dimensiunii pensiilor viitoare, în care se estimează ce pensii ar putea primi românii, sub condiţia unor ipoteze de calcul, atât din Pilonul 1 de pensii cât şi din Pilonul 2, ţine cont de o rată a inflaţiei de 3% pe an, o creştere a salariilor cu rata anuală a inflaţiei plus 1% şi un randament al Pilonului 2 de pensii private obligatorii de 4% (rata anuală a inflaţiei plus 1%).

CFA Romania pensii P1 si P2

„Estimările nu includ şi recalcularea pensiilor şi ajustarea sistemului de puncte de pensie, prevăzute de legea actuală şi care ar putea creşte suplimentar eforturile statului în anii 2021-2022”, menţionează analiştii, precizând că această prevedere ar putea duce valoarea drepturilor de pensie acumulate ca procent din PIB la peste 300%.

Populaţia se va reduce şi va îmbătrâni

Proiecţiile diverselor instituţii arată continuarea trendului demografic descendent al României, prognozele Organizaţiei Naţiunilor Unite indicând o populaţie de aproximativ 15,7 milioane de persoane în 2050.

Conform prognozelor I.N.S., populaţia României va ajunge în 2030 la 18 milioane, iar în 2060 între 12 şi 14 milioane.

În ce priveşte numărul pensionarilor şi cel al salariaţilor, estimările analiştilor CFA România arată că în 2050 vor fi 5,73 de milioane de pensionari şi doar 4,19 milioane de salariaţi, raportul devenind îngrijorător în 2060 când vor fi 5,95 de milioane de pensionari şi doar 3,83 de milioane de salariaţi.

Asta înseamnă că fiecare salariat va trebui, prin contribuţia la sistemul public de pensii, să susţină 1,55 pensionari.

„Nu numai ca populaţia se va reduce, dar va şi îmbătrâni, ceea ce va avea consecinţe negative asupra dezvoltării economice şi va pune o presiune puternică asupra sistemului public de pensii. Probabil acesta va deveni nesustenabil în lipsa majorării substanţiale a vârstei de pensionare şi/sau a majorării fiscalităţii. 

   

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite