Ce înseamnă regula 20 - 50 - 30. Cum se planifică bugetul
0Problemele financiare provin, în mare măsură, din lipsa de planificare a bugetului. Cu ajutorul unei strategii simple și eficiente ar trebui să rămânem atât cu bani econnomisiți pentru urgențe și investiții, cât și pentru vacanțe.

Cheltuielile inutile și haotice duc, adesea la probleme financiare. Analiștii economici ne propun însă o variantă pentru a ne optimiza cheltuielile recurente. Cu atât mai mult cu cât traversăm o perioadă încărcată de incertitudine și provocări, în care ar fi bine, totuși, să ne păstrăm obiectivele financiare pe termen lung.
Cum se aplică regula 20 50 30
Este vorba despre trei pași simpli și anume:
- 20% din veniturile noastre trebuie sa meargă spre un fond de economii. Mai precis, acesta este fondul de economii necesar rambursării datoriilor, economiilor, cheltuielilor neprevăzute şi pensiei. Procentul economisirii ar trebui să crească odată cu vârsta: de la 5% la 20 - 25 de ani la 10 - 15% în perioada cea mai activă a vieţii (30 - 50 de ani), pentru ca după această vârstă, capacitatea de economisire să depăşească 20%.
- 50% din venit reprezintă sursă de satisfacere a nevoilor precum: locuință, coș zilnic de cumpărături, utilități, facturi, transport, etc. În cazul în care nu ne putem încadra în procentul de 50%, este un semn că ar trebui reduse cheltuielile. Dacă venitul este suficient pentru ca jumătate din el să poată acoperi aceste cheltuieli mai mari, de aici se poate economisi.
- 30% trebuie alocați satisfacerii dorințelor: garderobă, ieșiri în oraș sau vacanțe. Dacă nu putem pleca într-o vacanță, este bine totuși să ne bucurăm de mici plăceri precum: un bilet de teatru sau la film, cărți, albume de muzică etc. Acest procent nu trebuie depăşit nici dacă există venituri mai mari.
Nu este necesar ca sumele cheltuite să fie fixe de la început, ci cât mai bine aproximate. Important este să fie toate luate în calcul și revizuite, atunci când este cazul.